Jaakko heittää kylmän kiven, mutta ei hätää – vesi lämpenee vielä!

Yksi vanhimmista kansan ilmastollisista "totuuksista" on tänään 25. heinäkuuta alkava vesien kylmeneminen, joka kansanperinteen mukaan johtuu Jaakon heittämästä kylmästä kivestä.

– Tämän vuoden lämpötilat ovat vielä kaukana Suomen järvivesien lämpöennätyksestä vuodelta 2001. Tuusulanjärvestä on mitattiin 7. heinäkuuta 2001 välimerellinen lämpötila 28,4, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Riikka Lahtinen.

Tuusulanjärvi on matala: sen keskisyvyys on vain 3,2 m ja suurin syvyys noin 10 m. Mataluudesta johtuen vesi lämpenee keväällä nopeasti.

Lahtisen mukaan tulevan viikon lämpötilat ovat helteisiä, joten ei hätää – uimavedet lämpenevät edelleen. 

– Tuleva viikko on monin paikoin helteinen, joten järvien lämpötilat kohoavat vielä useiden päivien ajan, vaikka tänään on vanhan uskomuksen mukaan se päivä, jolloin Jaakko heittää kylmän kiven ja vedet kylmenevät.

Elokuun helteet pitävät vedet lämpiminä

– Elokuussa helteiset säät jatkuvat usein ja pintavedet jäähtyvät hitaasti aurinkoisessa säässä vaikka yöt pikku hiljaa ensi kuussa kylmenevät, lupaa Lahtinen.

Jaakon päivän perinne

Jaakon päivä on ollut almanakassa heinäkuun 25. päivänä jo vuosisatojen ajan.

Miehekäs Jaakko - apostoli Jaakob Sebedeuksen poika - päättää naisten viikon.

"Hän heittää kylmän kiven veteen ja lopettaa kansanomaisen uimakauden, hän naulaa tuohen kiinni ja houkuttelee lapset papumaahan, hänen päivästään alkaa kaura kasvaa, hän sokaisee paarmat ja panee ne pussiin, jne." kertoo Kustaa Vilkuna Vuotuisessa ajantiedossaan.

Lähde: Ilmatieteenlaitos

– Järvien lämpötilat ovat nyt useissa paikoin eri puolilla maata jopa reilut kaksikymmentä astetta. Lämpimintä uimavesi on tänään Pohjois-Pohjanmaan Oijärvessä, jossa uiskennellaan jopa 24 asteisessa vedessä.

Kylmintä on pohjoisen käsivarressa Kilpisjärvessä, jossa vesi on vain +11 asteessa. 

– Tämä on 0,2 astetta tavanomaista kylmempää. Monin paikoin vesi on erityisesti pohjoisessa kuitenkin jopa paikoin viisi astetta keskimääräistä lämpimpää. 

Vesi lämpenee yhä parisen viikkoa

Meteorologi Lahtisen mukaan vesien lämpötilat vaihtelevat järvikohtaisesti hyvinkin paljon.

– Esimerkiksi Itä-Suomessa Päijänteellä on tavallista kylmempää, mutta jo Etelä-Saimaalla on keskimääräistä lämpimämpää.

– Nyt voikin sanoa, että järvien kylmeneminen alkaa todella vasta Salmen päivänä 5. elokuuta. Ja Jaakon päiväähän vietettiin 1753 vuoteen saakka juuri 5.8. Tämän päivän jälkeen järvien jäähtyminen alkaa näkyä tilastoissa, toteaa Lahtinen.

Lahtisen mukaan tänä vuonna tapahtuneen vesien myöhäisen lämpenemisen vuoksi sinilevää on uimareiden riesana vain paikoin.

– Sinilevää on vain viidessä järvessä Suomen lounais- ja länsiosan järvissä sekä pohjoisen Aalisjärvessä erittäin runsaasti. Nyt on siis hyvät uimakelit, lopettaa Lahtinen.

1:59

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja