Epäilyttävät rahankerääjät huolettavat – "Romuttavat ihmisten luottamuksen"

Epäilyttävät rahankerääjät puhuttavat Vantaalla. Poliisi on puolestaan huolissaan siitä, että laittomat kerääjät voivat romuttaa täysin ihmisten luottamuksen myös laillisiin keräyksiin. 

Vantaalaisessa Facebook-ryhmässä on keskusteltu viime päivinä kiivaasti nuorukaisesta, joka on kerännyt rahaa vammaisille lapsille.

– Ainakin Myyrmäen alueella liikkuu nuori tumma miespuolinen henkilö, joka pysäyttelee ihmisiä näyttäen jonkinlaista adressia kuurojen tai näkövammaisten lasten hyväksi. Adressiin pitää kirjoittaa oma nimi, paikkakunta, postinumero ja lahjoituksen arvo, kertoo yksi ryhmän jäsenistä. 

Ryhmässä mietitään, huijaako kerääjä olevansa kuuromykkä. Tapauksesta virinneessä keskustelussa on neuvottu selvittämään kerääjän taustaa esimerkiksi testaamalla hänen viittomakielen taitojaan.

Kerääjältä saa kysyä lupaa

Poliisin mukaan parempi tapa selvittää keräyksen laillisuus ja oikeellisuus on pyytää kerääjää esittämään virallisen keräysluvan. Jos lupaa ei ole, kerääjästä voi tehdä rikosilmoituksen.

Poliisin mukaan laittomiin keräyksiin puuttuminen on tärkeää, koska ne voivat romuttaa ihmisten luottamuksen laillisiinkin keräyksiin.

– Esimerkiksi vanhukset menevät helposti vipuun, varsinkin jos kohde on sydäntä lähellä. Kyllä se yleistä luottamusta murentaa, jos kerääjät ovat laittomasti liikkeellä, Itä-Uudenmaan poliisista arvioidaan.

Poliisi muistuttaa, että rahankeräyslupaa ei saa kuka tahansa, vaan sen hakeminen ja myöntäminen on tarkkaan säänneltyä. Itä-Uudenmaan poliisilaitos myönsi viime vuonna yhteensä 50 rahankeräyslupaa.

Vantaan tapauksesta poliisi ei ole saanut ilmoitusta.

Päiväkotiryhmä ei tarvitse rahankeräyslupaa

Rahankeräyksellä tarkoitetaan lain mukaan toimintaa, jossa yleisöön vetoamalla kerätään vastikkeetta rahaa.

Rahankeräyksen saa toimeenpanna varojen hankkimiseksi paria poikkeusta lukuun ottamatta vain yleishyödylliseen toimintaan.

Rahankeräyslupa anotaan rahankeräyslupaviranomaiselta, eli poliisilaitokselta tai poliisihallitukselta. Lupa on maksullinen.

Kirjalliseen rahankeräyshakemukseen on liitettävä muun muassa keräys- ja käyttösuunnitelma, jäljennös yhteisön tai säätiön säännöistä ja toimintakertomus tai muu selvitys siitä, että luvan hakija on toiminut tarkoituksensa toteuttamiseksi.

Keräysajan päättymisen jälkeen rahankeräyksestä on tehtävä tilitys.

Rahankeräyslupaa ei tarvita esimerkiksi päiväkotiryhmän, koululuokan tai vakiintuneen opinto- tai harrasteryhmän rahankeräykseen.

Rahankeräyslupaa ei tarvita myöskään silloin, jos puolueyhdistys kerää rahaa yleisissä vaaleissa ehdokkaana olevan tukemiseksi ja hänen vaalikampanjansa kulujen kattamiseksi.


Lue myös:

    Uusimmat