Ukrainan sota herättää auttamaan – poliisi varoittaa epärehellisistä rahankeräyksistä

"Vaatteita ja huonekaluja ei tarvita enää"– suomalaiset tarjoavat runsaasti avustuksia Ukrainaan 1:55
"Vaatteita ja huonekaluja ei tarvita enää" – suomalaiset tarjoavat runsaasti avustuksia Ukrainaan.

Poliisi varoittaa epärehellisistä rahankeräyksistä. Ukrainalaisten hätä on herättänyt suomalaisissa runsaasti auttamishalua.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Poliisi kehottaa lahjoittamaan rahaa ensisijaisesti sellaisten tahojen kautta, joilla on rahankeräyslupa.

– Kriisitilanteissa laillisten keräysten ohella ilmaantuu poikkeuksetta myös epärehellistä toimintaa. On erittäin valitettavaa, että siinä missä suurin osa ihmisistä haluaa aidosti auttaa, on mukana kuitenkin lähes aina myös toimijoita, jotka tavoittelevat itselleen taloudellista hyötyä, sanoo ryhmäpäällikkö Pauliina Päivinen Poliisihallituksesta tiedotteessa.

Poliisihallitus asettaa tällä hetkellä etusijalle sellaiset rahankeräyslupahakemukset, joissa kerättävien varojen käyttötarkoituksena on konfliktitilanteesta kärsivien auttaminen.

– Hetkellisesti priorisointi voi viivästyttää muiden rahankeräyslupaa hakevien toimijoiden käsittelyaikoja, toteaa Päivinen.

Keräysten luotettavuuden takaamiseksi ja avun perille menon varmistamiseksi luvan hakijan taustat tarkastetaan edelleen, kertoo poliisi. Lisäksi hakemusten käsittelyn yhteydessä arvioidaan sitä, kykenevätkö luvan saaneet tahot myös käytännössä toimittamaan avun perille.

Laillisen keräyksen tunnistaa siitä, että kerääjä ilmoittaa rahan pyytämisen yhteydessä joko rahankeräysluvan tai pienkeräyksen numeron. Lisäksi rahankeräysluvan saaneet tahot on listattu poliisin internetsivuilla www.poliisi.fi/rahankeraykset. Listausta päivitetään kuukausittain.

MTV Ukrainassa:"Sota näkyy täällä hyvin konkreettisesti" 2:12
MTV Ukrainassa: "Sota näkyy täällä hyvin konkreettisesti".

Lue myös:

    Uusimmat