Oletko sinäkin antanut kadulla rahaa "kuurojen hyväksi"? Taitavat huijarit iskevät etenkin iäkkäiden kimppuun: "He menivät häpeilemättä ihmisiin kiinni"

4:18
Huijausviestien määrät ovat kasvaneet koronan aikaan – videolla asiantuntija kertoo, miten voi tunnistaa huijausviestin

Julkisilla paikoilla on ympäri Suomea tapahtunut tänä kesänä rahankeräystä, joissa kerääjät esittelevät itsensä kuuroiksi tai sanovat keräävänsä rahaa kuurojen hyväksi.

Muutama päivä sitten kotkalainen Sanna Lohi oli käymässä ostoksilla Prismassa ja istahti jo autoonsa lähteäkseen, kun hänen huomionsa kiinnittyi parkkipaikalla seisovaan mieheen. Nuori, tummahiuksinen mies oli keräämässä rahaa kuuroille.

– Siellä vanhempi rouva antoi juuri rahaa miehelle. Juoksin paikalle ja kysyin, oliko kerääjällä näyttää keräyslupaa. Mies esitti, ettei hän ymmärrä, kunnes sanoin vieressä ihmettelevälle rouvalle, että tämä on huijari, kuuroilla ei ole katukeräyksiä menossa, Lohi kertaa tapahtunutta.

Mies antoi rouvalle rahansa takaisin ja juoksi karkuun.

Lohi oli kuullut huijareista, jotka kiertävät parkkipaikoilla keräämässä rahaa. Hän ei ollut kuitenkaan henkilökohtaisesti törmännyt vastaavaan aiemmin.

– Pakkohan tilanteeseen oli puuttua. Ärsytystähän se lähinnä aiheutti, kun hyväuskoisia, etenkin vanhempia ihmisiä käytetään hyväksi.

Häpeilemättä ihmisiin kiinni

Myös Suvi törmäsi samaiseen ilmiöön Kirkkonummella. Hän oli toissapäivänä tulossa kaupasta, kun huomasi pysäköintialueella kaksi nuorta naista rahankeräyskaavakkeiden kanssa.

– Toinen heistä lähestyi minua hymyillen ja teki hyvin nopeasti selväksi eleillä, ettei hän pysty puhumaan, saati kuule. Hymyili ja teki pieniä lentosuukkoja. Naisen olemus ja käytös poikkesivat suomalaisesta niin vahvasti, että hämmästyin, kun hänen tarjoamansa vetoomus oli suomeksi kirjoitettu, Suvi sanoo.

Vetoomuksessa kerättiin rahaa uuden kuntoutuskeskuksen saamiseksi kuuroille ja mykille. Paperiarkilla oli jonkinlainen leima ja Suomen lippu. Suvi kysyi sekä suomeksi että englanniksi viittomalla maata kohti, onko tarkoitus saada keskus tänne Kirkkonummelle, ja nainen nyökkäili iloisesti.

– Huomasin kuitenkin ensimmäisillä täytetyillä riveillä, joissa oli epämääräisiä "allekirjoituksia", että yhden nimen perässä paikkakunnaksi ilmoitettiin eri kuin missä olimme, melko kaukanakin täältä. Arkin tulostusmuste oli myös surkeaa eikä siitä selvinnyt yhdistystä ajatuksen takana, joten minuutissa oli aika selvää, etteivät he ole oikealla asialla.

Lahjoitussummien väitettiin olevan useita kymmeniä euroja

Suvi huomasi, että osa lahjoitussummista vaihteli 50 ja 100 euron välillä. Hän pohti, että harva varmaankaan kauppareissulla lahjoittaa ohimennen keräyksiin tuollaisia määriä käteistä.

Suvi viittoi, ettei hänellä ole käteistä mukana, jolloin nainen vielä viittoili kaupan suuntaan ehdottaen ilmeisesti, että hän voisi hakea sieltä käteistä.

– Poistuin autolleni ja jäin hetkeksi katsomaan tilannetta. Nämä naiset menivät häpeilemättä ihmisiin kiinni ja eritoten iäkkäämpien luo.

Suvin mukaan joidenkin vanhempien ihmisten auton ikkunoista työnnettiin keräyslappusia, ennen kuin he olivat edes ehtineet nousta autoistaan.

Suvia harmittaa näin jälkeenpäin ajateltuna, ettei hän ilmoittanut poliisille asiasta heti. Paikan päällä hän koki olevansa lähinnä ahdistunut ja hämmentynyt.

– Itselleni ei ole vastaavaa tullut aiemmin eteen. Toivottavasti mahdollisimman moni törmätessään ilmoittaa näistä, kun tieto leviää.

Vastaavia tapauksia aina aika ajoin

Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta kommentoidaan MTV Uutisille, että vastaavia tapauksia on aina välillä ollut, mutta rikosilmoituksia huijauskeräyksistä ei viime aikoina ole tullut poliisin tietoon kuin yksi tämän vuoden osalta.

– Ilmiöstä ei voi siis ainakaan tällä hetkellä puhua. Toki toivomme, että näistä tapauksista ilmoitetaan poliisille, jotta tähän pystyttäisiin puuttumaan, kertoo komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Väänäsen mukaan mikäli epäilee rahankerääjää huijariksi, jolla ei ole näyttää mitään laillista rahankeräyslupaa, kannattaa tehdä poliisille rikosilmoitus tai soittaa suoraan hätäkeskukseen.

Monivuotinen riesa

Toisin kuin poliisille, Kuurojen Liittoon on tämä kesän aikana tullut runsaasti yhteydenottoja kaduilla ja muilla julkisilla paikoilla, kuten kauppakeskuksissa, tapahtuvasta rahankeräyksestä.

– Valitettavasti nämä huijarikerääjät ovat olleet jo monivuotinen ilmiö ja Kuurojen Liitto saa asiasta valtavasti yhteydenottoja, kertoo Kuurojen Liiton tiedottaja Tiina Vihra.

Vihra haluaa muistuttaa, että kaduilla tapahtuva rahankeruu ei ole Kuurojen Liiton toimintaa ja toivoo, että toiminnasta ilmoitetaan paikalliselle poliisille. Kuurojen Liitolle voi lahjoittaa rahaa laillisesti esimerkiksi liiton nettisivuilla.

– Monet ovat erehtyneet antamaan rahaa näille kaduilla kerääjille ja alkavat myöhemmin miettiä asian todenperäisyyttä ja ottavat sitten meihin yhteyttä, Vihra pohtii.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja