Mainos

Epäiltyjen rekisteriin päätyi jengiläisen mummokin

Poliisi kirjasi ihmisiä epäiltyjen rekisteriin ilmeisen löyhin perustein. Esitutkinta-aineiston mukaan siihen riitti kuva Facebookissa, auton lainaaminen ja kättely.

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi poliisin epäiltyjen rekisterin epäselvyyksiin liittyvien syytteiden käsittely. Julkiseksi tulleessa esitutkinta-aineistossa on lueteltu tapauksia, joissa kirjaamista on pidetty kyseenalaisena.

Vuosittain epriin on tehty noin 10000 syöttöä. Rekisterin epäselvyyksiä tutkineet tekivät siihen pistokoemaisia tarkastuksia.

Epäiltyjen rekisteri on poliisin työkalu järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnassa. Se on myös täysin salainen. Kansalaisella ei ole oikeutta tarkistaa, onko hänestä tehty merkintää rekisteriin tai onko sinne laitettu tieto oikea.

Rekisteriin päätyi erään jengiläisen mummokin. JR-henkilö oli ollut liikkeellä mummonsa autolla, mikä poliisin mukaan oli riittävä peruste kirjata mummo myötävaikuttajaksi.

Facebook-kuva

Rekisteriin päätyi henkilö, jolla oli Facebook-kuvassa jengimyönteinen paita päällä. Poliisi epäili henkilön ostaneen tuotteen kannattaakseen JR-ryhmää.

Epäiltyjen rekisteri

Lain mukaan rekisteri saa sisältää tietoja henkilöistä, joiden on syytä epäillä

1)    syyllistyvän tai syyllistyneen rikokseen, josta saattaa seurata vankeutta tai

2)    myötävaikuttavan tai myötävaikuttaneen rikokseen, josta saattaa seurata enemmän kuin kuusi kuukautta vankeutta, tai huumausaineen käyttörikokseen.

Myötävaikuttajaksi päätyi aviomiestään vankilassa tapaamassa käynyt vaimo sekä suuri joukko jengin juhlissa käyneitä. Eräästä juhlasta poliisi kirjasi rekisteriin 79 nimeä. Osa oli juhlapaikan lähistölle parkkeerattujen autojen omistajia.

Jengitilojen läheisyyteen parkkeerattujen autojen omistajia kirjattiin muutenkin. Jopa autolla kääntyminen jengin kiinteistön pihassa riitti rekisteröintiin.

Myös kerhoa tukeva tarra autossa vei omistajan epriin kuten myös toisessa tapauksessa jengiläisen ja tämän vaimon kuskaaminen autolla.

Epriin oli kirjattu myös henkilö, joka oli ottanut tatuoinnin paikassa, jolla poliisin mukaan oli JR-yhteyksiä.

Ravintolassa

Eräässä tapauksessa poliisi oli havainnut jengiläisen ravintolassa tyttöystävänsä kanssa. Ennen ruokailua jengiläinen oli käynyt keittiössä juttelemassa henkilökunnan kanssa. Tyttöystävä ja ravintolassa tavatut henkilöt päätyivät rekisteriin.

Yhdessä tapauksessa JR-henkilöitä oli paikalla Fitness-kisassa. Kisaan osallistuneita ja jengiläisten seurassa olleita merkittiin rekisteriin.

Epäiltyjen rekisteriin päätyi myös tietoja epäiltyjen puhelimista tai sim-korteista. Tutkinnan tekemien pistokokeiden mukaan rekisteriin siirrettiin laitteista nimiä, osoitteita, puhelinnumeroita, tilinumeroita, kalenterimerkintöjä, henkilötunnuksia ja ammatteja.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.