Mainos

Syyttäjä salaisesta rekisteristä: Näin heppoisin perustein kansalaisia on linkattu liivijengeihin

Syyttäjän mukaan poliisin salaiseen rekisteriin epriin on joutunut liian heppoisin perustein. Epäiltyjen rekisteriin kirjataan erityisesti henkilöitä, joiden epäillään sekaantuneen järjestäytyneeseen rikollisuuteen, erityisesti liivijengeihin.

Tänään julkiseksi tulleiden syytteiden mukaan rekisteriin on saattanut joutua henkilöitä muun muassa seuraavin perustein:

 • Heidän autonsa on nähty JR-ryhmään (järjestäytyneen rikollisuuden ryhmään) liittyvän ja tietojärjestelmään merkityn henkilön käytössä tai he ovat kuljettaneet tällaista henkilöä.
 • Heidän autonsa on pysäköity JR-ryhmän kerhohuoneen tai juhlapaikan lähistölle.
 • He ovat pukeutuneet asusteisiin, joissa on ollut JR-ryhmän tunnus.
 • Heidän ajoneuvossaan on ollut JR-ryhmään viittaava tarra.
 • He ovat seurustelleet tai olleet parisuhteessa JR-ryhmään liittyväksi katsotun tietojärjestelmään merkityn henkilön kanssa.
 • He ovat osallistuneet JR-ryhmän juhliin tai käyneet juhlapaikalla.
 • He ovat tavanneet JR-ryhmään liittyväksi katsottua tietojärjestelmään merkittyä henkilöä julkisesti tai osallistuneet hänen kanssaan samoihin yksityis- tai yleisötilaisuuksiin.
 • He ovat käyneet JR-ryhmän kerhohuoneella.

Lisäksi rekisteriin on syyttäjän mukaan kirjattu myös puhelinnumeroita ja nimiä, jotka ovat löytyneet epriin kirjattujen henkilöiden puhelinmuistioista.

- Meille ei ole poliihallituksesta pystytty selvittämään, kuinka paljon tällaisia henkilöitä on. Muistioissahan voi olla esimerkiksi hammaslääkärin nimi, sanoi valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen valmisteluistunnossa.

Nämä henkilötiedot ovat voineet tulla esiin epriin tehdyissä hauissa, vaikka henkilöiden ei epäiltäisi syyllistyvän tai myötävaikuttavan rikoksiin. Syyttäjän näkemyksen mukaan tietojen käytön kannalta ei ole ollut merkitystä, missä yhteydessä ja missä asemassa henkilön tiedot on tietojärjestelmään viety.

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tänään käsittely, jossa kolmea poliisin palveluksessa ollutta henkilöä syytetään rekisterin valvonnan laiminlyömisestä. Kaikki ovat kiistäneet virkarikokset.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.