Onko tässä Uuden-Seelannin moskeija-iskun sankari? Silminnäkijän mukaan mies riisti aseen ampujan kädestä ja ajoi tämän pois

Tämä tiedetään Uuden-Seelannin terrori-iskusta 7:07
Tämä Uuden-Seelannin moskeijaiskusta tiedetään.

Nuori moskeijan työntekijä pelasti todennäköisesti useita ihmishenkiä Uudessa-Seelannissa hyökkäämällä moskeijaan iskeneen ampujan kimppuun ja viemällä tämän aseen. Asiasta uutisoi muun muassa New Zealand Herald -lehti.

Uuden-Seelannin Christchurchissa kahteen moskeijaan tehdyssä hyökkäyksessä kuoli tänään ainakin 49 ihmistä. Loukkaantuneita on 48.

Uusiseelantilaismedialle puhunut Syed Mazharuddin kertoi olleensa pienessä Linwoodin moskeijassa rukoilemassa perheensä kanssa, kun asemies tuli sisälle ja avasi tulen.

Mazharuddin mukaan asemies oli kohdannut yllättävän vastaiskun, kun moskeijassa työskennellyt nuori mies oli loikannut hänen kimppuunsa ja vienyt häneltä aseen.

– Sen jälkeen sankari vielä juoksi ampujan perässä ja ajoi hänet pois moskeijasta. Ampuja pääsi kuitenkin pakenemaan häntä odottaneeseen autoon.

Yhdelle murhasyyte moskeija-ampumisissa

Iskusta tai epäiltynä yhteyksistä siihen on pidätetty yhteensä neljä ihmistä: kolme miestä ja yksi nainen. Yhtä alle kolmekymppistä miestä vastaan on nostettu murhasyytteet, ja hänet on määrä tuoda oikeuteen huomenna.

Australian pääministeri Scott Morrison kertoi, että yksi epäillyistä on äärioikeistolainen Australian kansalainen.

Ampuja kuvasi teon kypäräkameralla

Ampuja kuvasi veritekojaan Facebook Live -palveluun kypäräkameralla. Vajaan 20 minuutin mittaisessa videossa näkyy uutistoimisto AFP:n mukaan, miten mies ajaa moskeijalle, ottaa mukaansa kaksi asetta ja alkaa tulittaa.

Mies etenee moskeijan huoneesta toiseen ampuen ihmisiä. Pakoon ryömimällä yrittäviä haavoittuneita mies ampuu lähietäisyydeltä. Ampuja vaihtaa lipasta ainakin kolme kertaa videon aikana.

Verkossa on julkaistu yli 70-sivuinen manifesti, jonka perusteella iskujen voidaan katsoa olleen suunnattu juuri muslimeja vastaan. Verkkoon oli myös pantu kuvia puoliautomaattiaseista, joihin oli kirjoitettu muslimien tappamiseen osallistuneiden historiallisten henkilöiden nimiä.

Al-Noorin moskeijassa kuoli 41 ihmistä, ja pienemmässä Linwoodin moskeijassa seitsemän. Yksi ihminen menehtyi sairaalassa vammoihinsa.

Korkein hälytystila

Uuden-Seelannin pääministerin Jacinda Arderin mukaan on täysin selvää, että kyseessä on terrori-isku, joka on hyvin suunniteltu.

– Iskuihin liittyvistä autoista on löydetty kaksi räjähdettä, jotka on tehty vaarattomiksi, hän sanoi.

Pääministerin mukaan maan hälytystila on nostettu korkeimmaksi mahdolliseksi.

Poliisi kertoi tutkivansa Dunedinissa sijaitsevaa kiinteistöä, jonka uskotaan liittyvän tekoon. Kiinteistön ympäristössä asuvat ihmiset on evakuoitu.

Uuden-Seelannin armeija puolestaan kertoi räjäyttäneensä varotoimena kaksi epäilyttävää laukkua lähellä Aucklandin rautatieasemaa. Poliisin mukaan laukuissa oli rakennustelineiden kokoamiseen tarvittavia välineitä. 

Lue myös:

    Uusimmat