Epäiletkö ärtyvää suolta? Lue, milloin pitää mennä lääkäriin

Ärtyvän suolen oireet, syyt ja hoito – milloin lääkäriin? 7:03

Ärtyvän suolen oireyhtymä on toiminnallinen vatsavaiva, joka saattaa ilmetä vatsan turvotteluna, vatsakipuina, ilmavaivoina, ripulina ja ummetuksena. Mistä tietää, pitääkö lähteä lääkäriin?

– Jos kyseessä on nuori, alle 45-vuotias henkilö, niin todennäköisesti ei ole riskiä mihinkään somaattiseen sairauteen vaan voi rauhassa katsoa tilannetta. Eli kun niitä oireita tulee, niin alkaa selvittää ruokavaliota ja katsoa elämäntapoja kuntoon. Jos omilla kotikonsteilla ei tule apua, kannattaa hakeutua lääkäriin, jolloin voidaan katsoa yhdessä sitä tilannetta ja tutkia, ettei siellä ole mitään poikkeavia löydöksiä, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Petri Mäkelä kertoi Studio55.fi-lähetyksessä.

Tarvittaessa otetaan tiettyjä kokeita muiden sairauksien poissulkemiseksi.

– Olennainen tutkimus varsinkin ripulityyppisesti oireilevalla on kolonoskopia eli paksusuolen tähystys, jolla halutaan poissulkea tulehdukselliset suolistosairaudet. Mutta se ei ole kaikille välttämätön.

Mäkelä huomautti, että lääkäriin on mentävä aina, jos oireet ilmaantuvat yöaikaan, ulosteessa on verta tai tilanteeseen liittyy tahatonta laihtumista tai kuumeilua.

Miten ärtyvä suoli oireilee? Millaisilla keinoilla ärtyvän suolen oireita voi helpottaa? Katso video ylhäältä.

Miten tunnistaa tulehdukselliset suolistosairaudet?

Studio55.fi-lähetyksessä käytiin läpi tulehduksellisten suolistosairauksien oireita erikoislääkäri Urpo Niemisen kanssa marraskuussa 2015.

Miten tunnistaa tulehdukselliset suolistosairaudet? 25:46

Lue myös:

    Uusimmat