Mainos

Entistä useampi on kieltäytynyt Venäjän väestönlaskennasta

Venäjän väestönlaskenta päättyy maanantaina. Yli 140 miljoonan venäläisen henkilötietojen kysely yksitellen on ollut äärimmäisen vaikeaa.

Moni on kieltäytynyt tulemasta lasketuksi ja avaamasta edes ovea väestönlaskijoille.

- Edellinen laskenta (vuonna 2002) oli selvästi helpompi. Meihin luotettiin enemmän, kertoo Venäjän tilastolaitoksen Rosstatin osastopäällikkö Vladimir Anisimov.

-Tämä voi johtua osittain mediasta. Tiedotusvälineet ovat kertoneet tapauksista, joissa huijarit ovat tunkeutuneet ihmisten asuntoihin teeskennellen olevansa väestönlaskijoita.

Anisimovin mukaan maaseudulla ovet avataan helpommin kuin suurissa kaupungeissa.

-Jotkut eivät luota siihen, että tulokset päätyvät vain numeroiksi ja että ne eivät mene vaikkapa vero- tai sosiaaliviranomaisille.

Ihmisiä arveluttaa muun muassa asumistietojen paljastuminen.

Suuri osa Moskovan asukkaista on virallisesti kirjoilla ympäröivissä pikkukaupungeissa. Samaan aikaan monet moskovalaisvanhukset vuokraavat kaupunkiasuntojaan eteenpäin ja asuvat itse maaseudulla datshoillaan. Epävirallisista vuokrasuhteista ilmoitetaan harvoin oma-aloitteisesti verottajalle.

Myös laittomasti tulleet maahanmuuttajat suhtautuvat väestönlaskentaan vastahakoisesti. Heitä arvioidaan olevan ainakin kymmenen miljoonaa. Enemmistö on peräisin entisistä neuvostotasavalloista.

Kosmonautitkin lasketaan mukaan

Kansaa on houkuteltu laskentaan erilaisilla julkisuustempuilla. Pääministeri Vladimir Putinin ja patriarkka Kirillin kirjaaminen on uutisoitu näyttävästi - samoin kosmonauttien tietojen kerääminen videoyhteydellä kansainväliseltä avaruusasemalta.

Moskovan lähellä vanhassa puutalossa asuva Ninel Lazareva on iloinen väestönlaskijan käynnistä. 86-vuotiaalle Lazarevalle laskenta on jo viides. Hän ei ymmärrä laskennasta kieltäytyviä.

-Tämähän on välttämätöntä, jotta saadaan tietää syntyvyys ja kuolleisuus. Osallistuminen on kansalaisvelvollisuus, Lazareva toteaa.

Väestölaskijoiden työ jatkuu itse laskennan jälkeenkin. Eri puolille Venäjää tehdään vielä pistotarkastuksia tulosten oikeellisuuden varmistamiseksi ja tiedot yhdistetään tilastoksi. Lopulliset tulokset saadaan vasta huhtikuussa 2011.

(MTV3 -STT)

Katso Mirja Sipisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.