Entiset hoitajat paljastavat: Ikkunanpesijöitä työvuorolistoilla

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan vanhusten hoivakotien valvonnassa on paljastunut selviä puutteita. Viranomaiset eivät ehdi valvoa, keitä työvuorolistalla olevat henkilöt ovat.

Suomen lähi-ja perushoitajaliiton mukaan hoivakotien mitoitusta täyttämään merkitään työvuorolistoille jopa entisiä työntekijöitä tai äitiyslomalaisia.

– On ollut epäpäteviä, äitiyslomalaisia, opiskelijoita ja poissaolijoita. Kun niitä on alettu oikeesti tutkia, on jouduttu myöntämään, että tätä ihmistä ei meidän palkkalistoillamme enää ole, toteaa Superin puheenjohtaja Silja Paavola.

Aluehallintovirastoista myönnetään, että viranomaiset eivät ehdi tarkastuskäynnillä selvittämään, että ovatko ihmiset oikeasti töissä kyseisessä paikassa tai mahdollisesti äitiyslomalla. Aikaa ei ole välttämättä edes siihen, että viranomaiset tarkistaisivat, ovatko hoitajalistalla olevat henkilöt päteviä ja rekisteröityjä.

– Me luotamme työvuorolistojen oikeellisuuteen. Aivan kaikkea ei millään pysty varmistamaan aukottomasti, toteaa ylitarkastaja Nina Siro-Södergård Lounais-Suomen aluehallintovirastosta.

Olemattomien nimien lisäämisellä pyritään siihen, että työvuorolistalla näyttäisi täyttyvän suositeltu minimihoitajamitoitus.

Suosituksen mukaan kahta vanhusta kohden tulisi olla vähintään yksi hoitaja, jotta kaikki vanhukset ehditään hoitaa.

THL:n ja Valviran kysely hoivakodeille paljasti, että joka viidennessä ympärivuorokautista palveluasumista tarjoavassa hoivakodissa on silti liian vähän hoitajia. MTV Uutisten laskelmien mukaan joka kymmenes hoivakoti jopa ilmoittaa suunnittelevansa alle mimimimitoituksen.

Tutkiva ryhmä sai työvuorolistoja

MTV Uutisten tutkivalle ryhmälle toimitettiin viimevuotisia työvuorolistoja Suomen suurimmasta hoivapalvelukeskuksesta Tilkasta. Näytimme listoja Superin puheenjohtaja Silja Paavolalle, joka ei lakkaa hämmästelemästä listaa.

 –  Kyllähän tämä on oikeasti hirveän näköistä. Tuollaisia vuoroja ei voi olla. Kun hoitaja on yksin vuorossa, niin onhan se kamalan riskaabelia. Hirvittävästi tehdään ylitöitä ja vaihdellaan vuoroja, kun ei saada työntekijöitä. Lisäksi opiskelijat tekevät pitkiä työpäiviä.  

Suorastaan huvittuneesti Paavola toteaa, että puutos näyttää olevan yksi hyvä työntekijä.

– Suurin puutos on työntekijä. Ei ole olemassa herra tai neiti Puutosta, vaan kyse on siitä, ettei siellä ole työntekijää. Jos työntekijät vaihtuvat kuin Stockan pyöröovista, niin sitten täytyy aina havahtua siihen, mikä se syy on. Pääsääntöisesti nimittäin ihmiset pitävät työstään, muistuttaa Paavola.

Hoitajat: Työvuorolistoille kelpasivat kaikki 

Hoivapalvelukeskus Tilkka on jo vuodesta 2011 saanut jatkuvasti huomautuksia vakinaisen henkilöstön vähäisyyden vuoksi. Myös omaiset ovat hoitajien lisäksi valittaneet.

Osaston esimiehenä työskennellyt nainen kertoo, että hän lopetti kolmen päivän jälkeen, kun resurssipula oli niin mieletön. Hän ei kestänyt katsoa, kun hoitaja raatoi epätoivoisesti yksin vuorossaan.

MTV Uutisten tutkiva ryhmä oli yhteydessä lukuisiin entisiin työntekijöihin. Tilkan entiset hoitajat kertovat, että heidän osastollaan työntekijät vaihtuivat koko ajan, toimintaa pyöritettiin vajaalla miehityksellä ja epäpäteviä oli paljon.

Hoitajat kertovat, että koskaan ei tiennyt, tuleeko seuraavaan vuoroon oikeasti ketään vai onko pakko jäädä ylitöihin, jotta vanhukset eivät jäisi keskenään.

Nimettömänä pysyttelevä hoitaja kertoo, että joskus sai soittaa 50 puhelua, että saisi jonkun tulemaan. Hän kyllästyi siihen, että sai painaa yksin töitä aamusta iltaan.

Hoitajien mukaan työvuorolistoilla oli henkilöitä, jotka eivät olleet töissä Esperissä. Listalle lisättiin siis nimiä, jotta saatiin näyttämään siltä, että asetuksen mukainen minimihoitajamitoitus täyttyy.

Nuori naishoitaja sanoo, että hän joutui monesti hakemaan lapsensa päiväkodista hoivakotiin, kun seuraavaan vuoroon ei tullut ketään. Hän ei voinut jättää osastoa tyhjilleen. Naishoitaja muistelee, että useita kertoja listoilla oli entisen hoitajan nimi, vaikka he olivat lähteneet jo kauan sitten.

– Siellä oli kesätöissä toissa kesänä ikkunanpesijöitä, sellaisia nuoria tyttöjä. Sitten niitä rupesi olemaan listoilla. Muistan myös, kun yksi poika oli iltavuorokeikalla. Toinen hoitaja oli huomannut, kun tuli uudet listat, että tämä nuori mieshoitaja oli listoilla. Hoitaja soitti iloisena kysyäkseen, että onko mieshoitaja tulossa tänne töihin. Yllättynyt nuori mieshoitaja totesi, että ei missään nimessä - hän kun oli muualla vakituisesti töissä, kertoo Tilkassa työskennellyt entinen hoitaja Sinikka Berg.

Listantekijä oli jopa kerran lisännyt lapun työvuorolistalle, että listalla on keikkalaisia, jotka eivät välttämättä tee vuoroja, mutta jotkut nimet oli pakko laittaa.

Pahimmillaan yksi yöhoitaja valvoi neljässä kerroksessa noin 60 vanhusta. Tämä johti siihen, että vanhukset eivät saaneet tarvitsemaansa hoitoa tai lääkkeitä.

Esperi Care selittää: Meillä oli käynnistysvaikeuksia

Esperi Caren mukaan Tilkan ongelmat on nyt selätetty. Toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohannin mukaan korjaustoimenpiteet vievät aikansa.

– Mehän emme pysty keskitetysti tarkistamaan niitä lippuja ja lappuja, mitä siellä seinällä on. Meille tulee se lopullinen työvuoro sähköisen työvuorojärjestelmän kautta, joka on palkanmaksun peruste eli siinä vaiheessa siellä on oikeat ihmiset. Esimies vaihdettiin ja Tilkan tilanne on ollut erittäin hyvä vuoden ajan, mutta korjaustoimenpiteet veivät oman aikansa, selittää Aarnio-Isohanni.

Aarnio-Isohannin mukaan MTV Uutisten saamista kolmen viikon vuorolistoista vain yhden kohdalla mitoitus alittui ja kahtena viikkona vaadittu 0,5 hoitajaa/ asukas - mitoitus ylittyi.

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan myös tänä vuonna Esperin muissa yksiköissä on ollut samantyyppisiä ongelmia.

Oulussa Esperi Caren Haapalehdon hoivapalvelukeskuksessa ei ollut aluehallintoviranomaisten tarkastuksessa lupapäätöksen mukaisesti riittävää määrää päteviä hoitajia eivätkä viranomaiset kyenneet laskemaan hoitajamitoitusta useiden sijaisten vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat