Entinen Moskovan-suurlähettiläs Himanen: "Putinin tavoitteet ovat hyvin selvät"

Tuore kirja paljastaa venäläisten tuen hyökkäyssodalle 10:35
Tuore kirja paljastaa venäläisten tuen hyökkäyssodalle

Huomenta Suomessa tänään vierailleen Hannu Himasen mukaan presidentti Vladimir Putinin tavoitteet ovat hyvin selvät. Venäjä on monin tavoin korostanut, että kyse on Ukrainaa laajemmista tavoitteista.

Kremlin tarina sodasta on, että Venäjä käy Ukrainassa sotaa länttä vastaan, ja lännen käsitys ei ole tällainen, entinen Moskovan-suurlähetilläs Hannu Himanen sanoo. 

Se on todellinen vaara, että Ukrainan sota laajenee ja pitkittyy. Putinin tavoitteet ovat hyvin selvät. Venäjä on monin tavoin korostanut, että kyse on Ukrainaa laajemmista tavoitteista. Kyse on kansainvälisen järjestyksen muuttamisesta. 

Himasen mukaan Putinin tavoitteena on venyttää sotaa mahdollisimman pitkälle.

Putin odottaa todennäköisesti Yhdysvaltain presidentinvaaleja ja toivoo niistä itselleen myönteistä tulosta. 

Hän odottaa, että läntinen yhtenäisyys alkaa rapautua ja sitä, että tämä hyvin voimakkaana tähän asti jatkunut tuki alkaisi heikentyä. 

Venäjän pakkomielle ei yllätä tutkijaa

Venäjän johto käyttää tuoreen analyysin mukaan venäläisten kaipuuta suurvallaksi Ukrainan sodan oikeuttamiseen. 

Brittitutkija Jade McGlynn on perehtynyt venäläisten psyykeen jo vuosia eikä häntä yllätä Venäjän pakkomielle Ukrainasta. 

Tämä sota on kannattajiensa mukaan puolustuksellinen sota Ukrainassa, McGlynn sanoo MTV Uutisten haastattelussa. 

Siinä puolustetaan Venäjän muistoja ja siksi myös venäläistä identiteettiä.

Tutkijan mukaan on samantekevää, onko uhkakuva todellinen, kunhan se on käyttökelpoinen. 

Venäläisllä on tarve yrittää ymmärtää järjetöntäkin valtiojohtoa ja toisaalta jättää sivuun asiat, joille ei voi mitään.

Hannu Himanen ei näe, että Putinille ilmestyisi haastajia. Tuoreessa muistissa on presidentin sisäpiiriin kuuluneen Wagner-johtaja Jevgeni Prigožinin kuolema.

Itse en pidä todennäköisenä, että pienestä hallitsevasta eliitistä tai sen ympäriltä löytyisi tahoja, jotka olisivat valmiita haastamaan hallinnon. 

Putinin ympärillä oleva ryhmittymä ei tule horjumaan uskollisuudessan ja pitää huolen, ettei kilpailevia vallanhavittelijoita pääse nousemaan.

Lue myös:

    Uusimmat