Mainos

Entinen mafiapomojen syyttäjä, liikemies ja WTC-iskuja setvinyt pormestari – tällainen mies on Trumpin suosikki ulkoministeriksi

Rudolph "Rudy" Giuliani on uutistoimistojen mukaan yksi todennäköisimmistä valinnoista Yhdysvaltain ulkoministeriksi. WTC-iskujen aikaan New Yorkin pormestarina toimineen Giulianin monet ulkopoliittiset lausunnot ovat liittyneet terrorismiin.

72-vuotias Rudolph Giuliani on viranomaislähteen mukaan Yhdysvaltain presidentivaalit voittaneen Donald Trumpin hallinnon suosikki ulkoministeriksi.

Tätä voidaan pitää yllätyksenä, sillä Giulianilla, kuten Trumpillakaan, ei ole juuri kokemusta ulkopolitiikasta pitkästä poliittisesta urastaan huolimatta.

Giuliani toimi New Yorkin pormestarina kolmen kauden ajan. Hänen viimeinen kautensa päättyi vuoden loppuun vuonna 2001 eli Giuliani oli pormestarina esimerkiksi WTC-iskujen aikana.

Puhunut terrorisminvastaisesta taistelusta

WTC-iskujen jälkeen Giuliani teki läheistä yhteistyötä Yhdysvaltain silloisen presidentin George W. Bushin kanssa ja hänen poliittiset näkemyksensä edustavat CNN:n mukaan melko perinteistä republikaanista linjaa.

9:30

Giuliani on CNN:n mukaan kertonut haluavansa taistella terrorismia vastaan Irakissa ja Afganistanissa ja edistää demokraattisia arvoja ja ihmisoikeuksia.

Myös Trumpin hallinnon ulkopoliittisista tavoitteista puhuttaessa Giuliani on Fox Newsin mukaan tuonut esiin Isisin tuhoamisen. Giuliani on kommentoinut myös Venäjän vaikutusvaltaa.

– Venäjä on niin voimakas vain siksi, että olemme Barack Obaman hallinnon aikana pelänneet käyttää armeijaamme, Giuliani on todennut Fox Newsin mukaan.

Läheiset välit Trumpiin

Pormestarikautensa jälkeen Giuliani on esimerkiksi johtanut konsulttiyhtiötä ja hän omistaa lakiasiaintoimiston.

Giuliani onkin niin ikään liikemiehenä tunnetun Trumpin ystävä ja yksi valitun presidentin korkea-arvoisimmista ja pitkäaikaisimmista kannattajista.

Giuliani kritisoi demokraattien presidenttiehdokasta Hillary Clintonia kovin sanoin tämän toimista ulkoministerinä sähköpostijupakkaan liittyen.

1:50

Vaikka viranomaislähde totesi AP:lle, että Giulianin valinta ulkoministeriksi on selvä, jos hän haluaa ottaa tehtävän vastaan, CNN kertoo, että monet republikaanit kannattavat ulkoministeriksi John Boltonia.

Syy tähän on CNN:n mukaan juuri ystävyys Trumpin kanssa ja se, että hänet nähdään juuri Trumpin ihailijana.

Pyrkinyt itsekin presidentiksi

Giuliani on pyrkinyt itsekin presidentiksi vuonna 2008, mutta hän odotetusti vetäytyi kisasta ja antoi tukensa John McCainille.

Hän on koulutukseltaan lakimies ja ennen valintaansa New Yorkin pormestariksi hän toimi kaupungissa syyttäjänä. Giuliani toimi syyttäjänä useissa mafia- ja korruptiojutuissa.

Trump ja hänen varapresidenttinsä tapaavat tänään Trump Towerissa ja keskustelevat tulevan hallinnon kokoonpanosta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.