Entinen gynekologi, seitsemän lapsen äiti ja plagiaattisyytösten kohde – Hän on EU:n kärkipaikalle kivunnut Ursula von der Leyen

7:53
MTV Uutisten toimittaja Janne Puumalainen arvioi tuoreita johtajanimityksiä Strasbourgista käsin aamun Huomenta Suomessa.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin hallituksessa kolmesti ministerinä toiminut Ursula von der Leyen on valittu Euroopan komission ensimmäiseksi naisjohtajaksi. Saksan politiikan kestokasvo on työskennellyt myös gynekologina ja hänellä on seitsemän lasta.

Yli puoleen vuosisataan johtopaikalle tulee istumaan saksalainen, sillä EU:ta edeltäneen EEC:n johdossa oli viimeksi Saksan kansalainen Walter Hallstein vuonna 1967.

60-vuotias von der Leyen tulee astumaan komission kärkeen myös ensimmäisenä naisena Jean-Claude Junckerin ripustaessaan takkinsa naulaan.

Kolmen Merkelin hallituksen ministeri

Saksan politiikassa hän on ollut kiinnostava hahmo jo vuosien ajan. Hän on ainoana ministerinä pysynyt liittokansleri Angela Merkelin remmissä, läpi kolmen hallituksen aina vuodesta 2005. Hänet valittiin myös vuonna 2009 Saksan liittovaltiopäiville.

Aiemmin perheministerinä sekä työ- ja sosiaaliministerinä toimineen von der Leyenin viimeisin salkku on puolustusministerin.

Von der Leyeniä povattiin Saksan kristillisdemokraattisen unionin (CDU) puheenjohtajaksi Merkelin ilmoitettua jättävänsä pestin viime vuonna. Hän jättäytyi sen sijaan taka-alalle parrasvalojen osuessa Annegret Kramp-Karrenbaueriin.

Plagiointisyytöksiä ja suurperheen johtamista

Vastavalittu EU-komission johtaja on siviilissä seitsemän lapsen äiti ja koulutukseltaan lääketieteen tohtori. Hänellä on takanaan myös taloustieteen opintoja.

Politiikkaan hän hyppäsi vasta 1990-luvun alussa, toimittuaan aiemmin muun muassa gynekologina.

Vuonna 2015 saksalaislehti Der Spiegel väitti puolustusministerin plagioineen jopa 40 prosenttia tohtorin väitöskirjastaan. Hän sai lopulta pitää tittelinsä, sillä Hannoverin yliopisto ei katsonut väitöskirjan sisältävän tietoista huijaamista joistakin virheistä ja plagiaateista huolimatta.

Huippupaikka Brysselissä merkitsee von der Leyenille myös henkistä kotiinpaluuta, sillä hän on syntynyt Belgian pääkaupungissa. Hänen isänsä Ernst Albrecht toimi tuolloin komission viranomaisena, mutta perhe palasi myöhemmin kotiinsa Länsi-Saksaan.

Von der Leyen asui pitkään myös Yhdysvaltojen Kaliforniassa 90-luvulla.


Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja