Ensitunnelmat kolmesta uudesta Nokia-älypuhelimesta: Tutut vahvuudet, lisää vääntöä ja trendikkyyttä näytöissä

HMD Global julkisti eilisiltana Moskovassa uudet toisen sukupolven Nokia 2, Nokia 3 ja Nokia 5 -älypuhelimensa. Mobiili.fi oli paikan päällä Moskovassa ainoana mediana Suomesta ottamassa heti ensituntumat uutuuksista.

Kuten aiemmin lanseeratusta uudesta toisen sukupolven Nokia 6:sta, käytetään uutuuksista myös uusina toisen sukupolven malleina puhumisen lisäksi Nokia 2.1-, 3.1- ja 5.1-versionumeroita.

Suomen osalta on toistaiseksi kerrottu uuden Nokia 3.1:n myynnin alkavan 2 / 16 Gt -muistiversiona 2. heinäkuuta 159 euron suositushinnalla. 3 / 32 Gt tulee myyntiin vuoden 2018 kolmannen neljänneksen aikana ja sen hinta on 189 euroa.

Nokia 2.1:n tai Nokia 5.1:n Suomi-hintoja ei ole vielä vahvistettu. Julkistustilaisuudessa niiden keskimääräisiksi hinnoiksi mainittiin 115 dollaria Nokia 2.1:lle sekä 189 euroa Nokia 5.1:lle 2 / 16 Gt -versiona ja 219 euroa 3 / 32 Gt -versiona. Uudet Nokia 2 ja Nokia 5 ovat tulossa Suomessa myyntiin kolmannella neljänneksellä.

Uutuudet tuovat edeltäjiinsä nähden uutta useammilla keskeisillä osa-alueilla. Suorituskykyä on parannettu koko kolmikossa, näyttö kasvanut Nokia 2.1:ssä ja venytetty Nokia 3.1:ssä sekä 5.1:ssä puolestaan älypuhelimissa nopeasti yleistyneeseen, nyt trendikkääseen 18:9-kuvasuhteeseen ja samalla tehty parannuksia muun muassa kameroihin.

Modernimpi näyttöratkaisu

Suunnittelufilosofialtaan kolmikon jäsenet vievät eteenpäin kutakin edeltäneen alkuperäismallin perusideoita.

Uutuuksien design ja laatutuntuma on edelleen edeltäjien tavoin hintaluokka huomioiden erinomaisella tasolla. Puhelimista Nokia 5.1 on edelleen varustettu alumiinisella unibody-rungolla, Nokia 3.1 yhä alumiinisella kylkiä kiertävällä rungolla sekä polykarbonaattitakakuorella ja Nokia 2.1 polykarbonaattirakenteella, jota koristavat puhelimen reunoja kiertävät, sinisessä kuparin sekä mustassa ja harmaassa värivaihtoehdossa hopean väriset metallijuovat. Nokia 3.1:n värivaihtoehdot ovat musta/kromi, valkoinen/rauta sekä sininen/kupari. Nokia 5.1 tulee saataville mustana, sinisenä ja kuparinvärisenä.

Puhelimista Nokia 3.1:ssä designia on viety asteen hienostuneempaan suuntaan kylkien timanttihiotuilla reunoilla. Alumiinirakenteinen Nokia 5.1 puolestaan vastaa laatuvaikutelmaltaan edelleen jopa huippuluokan älypuhelimia.

Nokia 3.1:ssä ja Nokia 5.1:ssä on nyt otettu käyttöön moderni 18:9-kuvasuhde näytössä. Nokia 3.1:ssä tämä on tehty 18:9-näytölle poikkeuksellisen pienessä 5,2 tuuman koossa, ja lopputuloksena puhelin onkin mukavan kompakti. Nokia 3.1:ssä näytön tarkkuus on edelleen HD-tasoa, nyt 1440×720 pikseliä, kun Nokia 5.1:ssä on noustu Full HD -tasolle 2160×1080 pikseliin sen 5,5 tuuman näytössä. Aiemmin Nokia-älypuhelimista 18:9-kuvasuhde on nähty vasta 399 euron Nokia 7 Plussassa.

Laajemman näytön myötä sormenjälkilukija on Nokia 5.1:ssä nyt takana eikä erillisiä navigaatiopainikkeita näytön alapuolella tietenkään enää myöskään ole. Nokia 3.1:ssä sormenjälkilukijaa ei ole, kuten ei ollut viime vuodenkaan Nokia 3:ssa.

Kaikkien designissa tapahtuneiden muutosten myötä sekä Nokia 3.1 että Nokia 5.1 ovat pari kolme milliä pidempiä kuin edeltäjänsä, mutta samalla pari-kolme milliä kapeampia. Muutos tekee puhelimista kädessä siromman tuntuisia. näytön ylä- ja alareunukset eivät puhelimissa kuitenkaan ole kovin pieniä.

Sisuksissa MediaTek

Kenties yllättävin tekninen yksityiskohta uusissa Nokia 3.1:ssä ja Nokia 5.1:ssä on MediaTek-järjestelmäpiiri. HMD Global on aiemmin käyttänyt MediaTekin piiriä alkuperäisessä Nokia 3:ssa, kun muissa sen älypuhelimissa on ollut Qualcommin piiri. Viime vuoden Nokia 3 on saanut päivityksiä muita malleja hitaammin MediaTek-piirinsä vuoksi.

Nyt HMD Globalin tuotteista vastaava johtaja Juho Sarvikas vakuutti Mobiili.fille, että päivitysten nopeuteen erityisesti panostetaan uutuuksissa eikä ongelmia tässä suhteessa pitäisi olla tiedossa.

Nokia 3.1 saa uuden 1,5 gigahertsin kahdeksanytimisen MT6750N-piirinsä myötä huomattavasti lisää suorituskykyä – HMD Globalin itsensä mukaan jopa 50 prosenttia – verrattuna alkuperäiseen Nokia 3:een. Myös Nokia 5.1:ssä piiri on kahdeksanytiminen, mutta kellotaajuudeltaan korkeammalle 2,0 gigahertsiin yltävä MT6755S. Suorituskyvyn kerrotaan kasvaneen 40 prosentilla edeltäjästä.

MediaTekin piirit on uutuuksiin valittu, koska ne tarjoavat Sarvikkaan mukaan huomattavasti edullisemman hinnan suhteessa suorituskykyyn. Näin puhelinten hinnat on saatu pidettyä kurissa kaikista parannuksista huolimatta.

Nokia 2.1:ssä on nyt Snapdragon 210:n sijaan Snapdragon 425 -järjestelmäpiiri Qualcommilta, joka tuo puhelimeen myös merkittävän parannuksen suorituskyvyssä. Nokia 2.1:ssä ohjelmistona on Android Oreon kevennetty Go edition -versio, sillä laitteessa on RAM-käyttömuistia edeltäjänsä tavoin vain 1 gigatavu. Nokia 2.1:ssä on toisessakin sukupolvessa panostettu erinomaiseen 2 päivän akkukestoon suurella 4 000 milliampeeritunnin akulla, mutta nyt myös videoiden katselukokemukseen suuremmalla 5,5 tuuman näytöllä sekä kaksoiskaiuttimilla. Erityisesti vertailtaessa rinnakkain kompakteihin 18:9-näyttöisiin Nokia 3.1:een ja Nokia 5.1:een, on Nokia 2.1 perinteisellä 16.9-kuvasuhteen näytöllään ja suuremmilla näytönreunuksillaan varsin jo kookas puhelin.

Edullisten älypuhelinten sudenkuopat vältetty

Gyroskooppi ja NFC-lähiyhteys ovat usein ominaisuuksia, jotka saattavat puuttua edullisemmista älypuhelimista. Näistä esimerkiksi liikeohjatuissa peleissä tärkeä gyroskooppianturi löytyy jälleen sekä Nokia 3.1:stä että Nokia 5.1:stä, mutta NFC:n osalta tilanne vaihtelee markkinoittain. Suomessa myyntiin tulevat Nokia 5.1 ja Nokia 3.1 -versiot ilmeisesti sisältävät edelleen myös tuen NFC:lle ja näin esimerkiksi lähimaksamiselle (erillistä vahvistusta tälle odotetaan vielä).

Liitäntöinä koko Nokia-uutuuskolmikko tarjoaa perinteiset Micro-USB:n ja 3,5 millimetrin kuulokeliitännän. Latausteho rajoittuu 10 wattiin eikä uudistuksena vielä tähän hintaluokkaan nyt saatu nopeaa pikalatausta. Aiemmin tänä vuonna HMD toi USB-C-liitännän ja samalla pikalatauksen Nokia 6:een, mutta alemmissa hintaluokissa joudutaan odottamaan näillä näkymin ainakin ensi vuoteen.

Kameroissa sen sijaan on tapahtunut muutoksia sekä Nokia 3.1:ssä että Nokia 5.1:ssä. Nokia 5.1 sisältää nyt 16 megapikselin takakameran, kun alkuperäisessä Nokia 5:ssä tarkkuus oli 13 megapikseliä. Nokia 3.1:ssä takakameran tarkkuus nousi puolestaan 13 megapikseliin 8 megapikselistä. Etukamera molemmissa on edelleen 8 megapikseliä.

Uutuuksista Nokia 3.1 ja Nokia 5.1 lukeutuvat Googlen Android One -ohjelmaan, joten niille on sen puitteissa luvattu kaksi vuotta versiopäivityksiä ja kolme vuotta tietoturvapäivityksiä.

Tähän asti juuri ajantasaisuus Android-versioissa ja taajat tietoturvapäivitykset ovat olleet yksi HMD Globalin Nokia-älypuhelinten tärkeimpiä valttikortteja kaikissa hintaluokissa, mutta ennen kaikkea edullisemmissa älypuhelimissa, joissa päivitystilanne on monien muiden valmistajien osalta täysin retuperällä.

Kokonaisuutena uutuuksista Suomessa merkittävämmät ja meikäläisittäin kiinnostavammat Nokia 3.1 ja Nokia 5.1 vaikuttavat jälleen järkeviltä valinnoilta omissa hintaluokissaan. Edullisten Nokia-älypuhelinten vahvuudet ovat samat kuin edeltäjiensäkin viime vuonna: vahva laatutuntuma sekä puhdas, ajantasainen ja tietoturvapäivityksiä saava Android. Uudistuksista tärkein paremman suorituskyvyn ohella on yleisilmeen modernisoituminen laajemman kuvasuhteen ja erillisistä navigaatiopainikkeista luopumisen myötä.

Nokia 5.1:n tekniset tiedot

 • 5,5 tuuman IPS LCD -kosketusnäyttö Full HD+ -tarkkuudella ja 18:9-kuvasuhteella
 • Sormenjälkitunnistin takana
 • MediaTekin 6755S -kahdeksanydinsuoritin kahden gigahertsin taajuudella
 • 2 tai 3 gigatavua RAM-käyttömuistia
 • 16 tai 32 gigatavua tallennusmuistia (e-MMC 5.1) ja microSD-muistikorttipaikka (tuki jopa 128 gigatavun muistikorteille)
 • Takana 16 megapikselin kamera PDAF-tarkennuksella ja LED-kuvausvalolla
 • Edessä kahdeksan megapikselin kamera
 • Android 8 Oreo -käyttöjärjestelmä (Android One)
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 4)
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n / Bluetooth 4.2 / GPS
 • Micro-USB- ja 3,5 mm -liitännät
 • 3 000 milliampeeritunnin akku
 • Fyysiset mitat: 151,1 x 70,73 x 8,27 millimetriä

Nokia 3.1:n tekniset tiedot

 • 5,2 tuuman IPS LCD -kosketusnäyttö HD+-tarkkuudella ja 18:9-kuvasuhteella
 • MediaTekin 6750N -kahdeksanydinsuoritin 1,5 gigahertsin taajuudella
 • 2 tai 3 gigatavua RAM-käyttömuistia
 • 16 tai 32 gigatavua tallennusmuistia (e-MMC 5.1) ja microSD-muistikorttipaikka (tuki jopa 128 gigatavun muistikorteille)
 • Takana 13 megapikselin kamera automaatitarkennuksella ja LED-kuvausvalolla
 • Edessä kahdeksan megapikselin kamera
 • Android 8 Oreo -käyttöjärjestelmä (Android One)
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 4)
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / GPS
 • Micro-USB- ja 3,5 mm -liitännät
 • 2 990 milliampeeritunnin akku
 • Fyysiset mitat: 146,25 x 68,65 x 8,7 millimetriä
 • Paino: 138,3 grammaa

Nokia 2.1:n tekniset tiedot

 • 5,5 tuuman kosketusnäyttö 1280 x 720 pikselillä ja 16:9-kuvasuhteella
 • Edessä stereokaiuttimet
 • Qualcommin Snapdragon 425 -järjestelmäpiiri
 • Yksi gigatavu RAM-käyttömuistia (LPDDR3)
 • Kahdeksan gigatavua tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki jopa 128 gigatavun muistikorteille)
 • Takana kahdeksan megapikselin kamera automaattitarkennuksella ja LED-kuvausvalolla
 • Edessä viiden megapikselin kamera
 • Android 8 Oreo -käyttöjärjestelmä (Android Go)
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 4)
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ / Bluetooth / GPS
 • Micro-USB- ja 3,5 mm -liitännät
 • 4 000 milliampeeritunnin akku
 • Fyysiset mitat: 153,7 x 77,7 x 9,35 millimetriä

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja