Ensin Uudenmaan rajavalvontaa kevennettiin, sitten tuli pääsiäistiukennus – mistä ailahtelussa on kyse?

Poliisi vähentää valvontaa Uudenmaan rajalla juuri ennen pääsiäistä – kysymme nyt, miksi 6:27
Aiemmin MTV Uutiset kysyi poliisilta, miksi rajavalvontaa vähennettiin juuri ennen pääsiäistä.

Poliisi ilmoitti maanantaina vähentävänsä valvontaa Uudenmaan rajoilla niin, että kaikilla sulkupisteillä ei enää ole kokopäiväistä valvontamiehitystä, vaan rajoja valvotaan näiden osalta enemmän kameroin ja kenttäpartioin. Eilen poliisi kuitenkin ilmoitti jälleen tehostavansa valvontaa.

Ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisilaitokselta kertoo, että kyse on perinteisesti aktiivisen pääsiäisliikenteen valvonnasta tilanteessa, jossa vapaa-ajan matkustus Uudenmaan rajan yli on kielletty. Hänen mukaansa kyse ei ole siitä, että aiempaa valvonnan keventämistä peruttaisiin toimimattomana.

Höökin mukaan poliisi mukauttaa toimintaansa seurannan, suunnittelun ja tarkkailun perusteella, ja nyt tarkoituksena on pitää huolta, että rajanylittäjät voidaan tarkastaa, jos liikenne vilkastuu pääsiäisen vuoksi.

Valvonta vastannee sulun alun miehistystä

Aiemman valvonnan vähentämisen taustalla oli se, että erityisesti pienemmillä teillä liikenne oli muuttunut todella harvaksi. Näkyvällä valvonnalla oli poliisin mukaan tarkoitus pitää huolta tiedon leviämisestä. Kun liikenne oli hiljentynyt toivotunlaiseksi Uudenmaan rajojen sulkemisen tultua kansalaisten tietoon, jatkuvaa, kiinteää valvontaa hiljaisimmilla paikoilla vähennettiin ja valvonta jätettiin enemmälti partioinnin varaan.

Nyt pääsiäisen aikaan poliisilla on maakunnan rajoilla nelisenkymmentä tarkastuspistettä isommilla ja pienemmillä väylillä. Liikennettä tarkkaillaan sekä kiinteällä valvonnalla että käyttämällä liikkuvaa valvontaa.

– Nyt näillä näkymin miehitettynä ovat samat pisteet kuin (sulun) alkuvaiheessakin, Höök kommentoi.

Poliisi muistuttaa: Mökkireissu ei oikeuta ylittämään rajaa

Höök muistuttaa, että mökkimatka tai muu vapaa-ajan matka ei ole peruste ylittää Uudenmaan rajaa.

– Kaikilla pitäisi olla tiedossa syyt, joilla maakuntarajan voi ylittää. Asia ratkaistaan sulkupaikalla tapauskohtaisesti eikä ennakkolupia maakuntarajan ylittämiselle voida antaa, hän kertoo.

Maakunnan rajalla on yhä käännytetty autoja, mutta käännytettävien määrä on vähentynyt ja heidän määränsä on suhteessa kokonaisliikenteeseen pientä.

Höök ei tässä vaiheessa lähde arvioimaan, mille tasolle valvonta asettuu pääsiäispyhien jälkeen.

Pääministeri Sanna Marin on aiemmin arvellut Ylen A-studio-ohjelmassa, että Uudenmaan raja avataan suunnitellusti 19. huhtikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat