Ensin subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattiin ja nyt rajaus aiotaan purkaa – joissain kunnissa suunnitellaan uusien päiväkotien rakentamista

Opetus- ja kulttuuriministeriö elvyttää subjektiivista päivähoito-oikeutta. Ministeriö kaavailee, että subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttava laki tulee voimaan vuoden kuluttua elokuussa. Lainmuutosta koskevan esityksen lausuntokierros on päättynyt.

Muutoksen jälkeen jokaisella lapsella olisi jälleen oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen. Juha Sipilän (kesk.) hallitus rajasi päivähoito-oikeutta viime vaalikaudella. Rajauksen mukaan lapsella on oikeus saada varhaiskasvatusta vain 20 tuntia viikossa, jos vanhemmat eivät työskentele tai opiskele päätoimisesti.

Keskusta on myös Antti Rinteen (sd.) hallituksessa.

Hallituksen mukaan lainmuutos lisäisi lasten yhdenvertaisuutta ja turvaisi laajuudeltaan yhtäläisen varhaiskasvatuksen saatavuuden.

Lausunnonantajat suhtautuivat subjektiivisen päivähoidon paluuseen myönteisesti muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Yksi vastahankaan suhtautuvista oli Kuntaliitto.

Päivähoito-oikeutta rajoittaneissa kunnissa pelätään työvoimapulaa

Opetus- ja kulttuuriministeriön keväällä tekemän kyselyn mukaan 155 kuntaa rajoitti päivähoito-oikeutta. Kyselyyn vastasi 249 kuntaa.

Oikeutta rajanneita kuntia olivat muun muassa Oulu ja Kuopio. Molemmista arvioidaan, että oikeuden palauttaminen aiheuttaisi sekä henkilöstö- että tilatarvetta.

Lakimuutoksen myötä Oulussa poistettiin käytöstä kaksi vanhaa, huonokuntoista päiväkotia. Varhaiskasvatusjohtaja Ulla Rissanen kertoo, että nyt kaupunki suunnittelee yhden tai kahden uuden päiväkodin avaamista. Suunnitellut päiväkodit ovat neljän ryhmän päiväkoteja, joihin mahtuisi iästä riippuen 60–80 lasta.

Syksyn aikana kaupunkiin on jo perustettu kolme uutta päiväkotia.

Oulussa on tällä hetkellä osa-aikaisessa hoidossa on noin tuhat lasta. Rissanen arvioi, että määrästä yli puolet siirtyisi muutoksen myötä kokoaikaiseen päivähoitoon. Näiden lasten osalta tarvittavien työntekijöiden määrä kaksinkertaistuisi.

Tilannetta ei auta se, että Oulussa on jo nyt pulaa varhaiskasvatuksen opettajista ja etenkin lyhytaikaisista sijaisista. Pula johtuu siitä, että kaupungissa korotettiin syksyllä päiväkotien henkilöstömitoitusta. Tänä vuonna oli ensimmäinen kerta, kun kaikkiin työtehtäviin ei löytynyt tekijöitä ensimmäisellä hakukierroksella, Rissanen kertoo. Rekrytoinnin ajaksi on jopa palkattu määräaikaisia työntekijöitä, joilla ei ole lainmukaista kelpoisuutta.

Kuopiossa tilanne on samankaltainen. Kaupungissa on avattu kolme uutta päiväkotia ja kymmeniä uusia ollaan rakentamassa lähivuosina.

Kasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi kertoo, että tällä hetkellä osa-aikaisessa hoidossa on 430 lasta.

– Olemme arvioineet, että noin puolet lapsista siirtyy muutoksen myötä kokopäivähoitoon. Kustannukset ovat reilun miljoonan, se kattaa lisätilat ja henkilökunnan lisän, Parkkisenniemi sanoo.

Varhaiskasvatuksen opettajista on ollut pulaa alueella jo jonkin aikaa, erityisen paha tilanne on maaseutualueella. Parkkisenniemi uskoo, että tilanne pahenisi muutoksen myötä.

Opettajia on houkuteltu muun muassa tammikuun alussa tehdyllä kuukausipalkan reilun sadan euron korotuksella. Uusia korotuksia ei tällä hetkellä suunnitteilla.

Lahdessa päivähoidon rajaus teetti lähinnä paperitöitä

Osa kunnista perui tekemänsä rajauksen heti ensimmäisten vuosien jälkeen. Yksi kunnista oli Lahti, joka rajoitti subjektiivista päivähoito-oikeutta kahden vuoden ajan.

– Käytäntö tuli uutena koko maahan, eikä käytännön tekemisestä ollut kokemuksia. Joka lapselle tehtiin päätös erikseen, ja kun perheiden tilanne vaihteli, päätöksiä saatettiin välillä laajentaa ja välillä supistaa. Se teetti työtä esimiehille, kertoo päivähoitojohtaja Mika Harju.

Harjun mukaan päivähoito-oikeuden rajaaminen ei johtanut Lahdessa päiväkotien sulkemiseen. Myös työntekijöiden määrä on säilynyt vakiona muutoksien aikana. Suurta työvoimapulaa hoitajista ei ole Lahdessa ollut.

Jotain muutoksia päivähoito-oikeuden rajaaminen jätti Lahteen. Osa-aikaisessa hoidossa olleista parista sadasta lapsesta reilu sata jatkoi osa-aikaisena.

– Osa vanhemmista koki lyhyemmän hoitoajan riittäväksi ja he jatkoivat sillä. Se on mielestäni ihan hyvä perintö, että vanhemmat tietävät tällaisestakin vaihtoehdosta.

Lue myös:

    Uusimmat