Ensimmäiset humanitaarista apua kuljettavat rekat ovat päässeet Egyptistä Gazaan – "Saattue ei saa olla viimeinen"

Rauhankokous alkoi Kairossa, avustusrekat pääsivät Gazaan – Lähi-idän kriisin tilanne nyt 6:10
Video: Rauhankokous alkoi Kairossa, avustusrekat pääsivät Gazaan – Lähi-idän kriisin tilanne nyt.

Ensimmäiset humanitaarista apua kuljettavat rekat ovat ylittäneet Rafahin rajanylityspaikan Egyptistä Gazaan, kertovat muun muassa uutistoimisto AFP, uutiskanava CNN ja yleisradioyhtiö BBC.

CNN:n mukaan raja suljettiin sen jälkeen, kun 20 rekkaa oli ylittänyt sen. Myös brittilehti Guardian kertoo avustusviranomaisilta saamiinsa tietoihin nojaten, että rajan yli päästettiin 20 rekkaa, jotka kuljettivat sodan runtelemalle Gazan kaistalle humanitaarista apua Yhdysvaltojen, Israelin ja Egyptin tekemän järjestelyn mukaisesti. BBC:n mukaan Israel salli rekkojen toimittavan Gazaan ruokaa, vettä ja lääkkeitä, mutta ei polttoaineita.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vaati tällä viikolla Israeliin tekemällään vierailulla, että avustusrekkoja päästetään rajan yli. Hän sanoi, että ensimmäiset 20 rekkaa ovat testi avun jakamisen järjestämiseksi ilman, että äärijärjestö Hamas hyötyy siitä. Biden varoitti, että jos Gazaa hallitseva Hamas ei anna avustusten mennä läpi tai takavarikoi ne, avustukset loppuvat.

WHO vaatii avustustyöntekijöiden suojelua

Maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kertoi lauantaina viestipalvelu X:ssä (entisessä Twitterissä), että järjestön toimittamat sairaanhoitotarvikkeet ovat ylittäneet rajan Rafahissa.

Hän kirjoitti WHO:n vaativan avustussaattueiden turvallista kulkua alueella, kaikkien humanitaaristen työntekijöiden suojelua sekä terveyteen liittyvän avun jatkuvaa saatavuutta.

Aiemmin hän kertoi, että Gazaan toimitetuissa tarvikkeissa oli mukana muun muassa peruslääketarpeita sekä lääkkeitä kroonisiin sairauksiin.

YK:n hätäavun koordinaattorin Martin Griffithsin mukaan Gazan humanitaarinen tilanne on saavuttanut katastrofaaliset mittasuhteet. Tänään Gazaan vietiin humanitaarista apua ensimmäistä kertaa sitten sodan alkamisen kaksi viikkoa sitten.

Griffiths julkaisi lausunnon tämänpäiväisistä kuljetuksista.

– Tämä ensimmäinen saattue ei saa olla viimeinen, hän kirjoitti X:ssä lausuntonsa saatteena.

– Ihmiset Gazassa ovat kärsineet vuosikymmeniä. Kansainvälinen yhteisö ei voi jatkaa heidän pettämistään, hän sanoi.

Guterres: Nämä rekat ovat elinehto

Israel on pommittanut Gazaa sen jälkeen, kun Gazaa hallitseva äärijärjestö Hamas teki yllätyshyökkäyksen Israeliin kaksi viikkoa sitten. Israel on julistanut Gazaan täydellisen piirityksen ja katkaissut veden, sähkön, polttoaineen ja ruoan toimitukset alueelle.

AFP:n mukaan humanitaarista apua on tuotu Rafahin rajanylityspaikalle Egyptin puolelle jo päivien ajan, mutta ensimmäiset kuljetukset Gazaan saatiin rajan yli vasta tänään. Rafahin rajanylityspaikka on Gazaan ainoa reitti, jota Israel ei kontrolloi.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vieraili perjantaina rajanylityspaikalla Egyptin puolella.

– Nämä rekat eivät ole vain rekkoja, ne ovat elinehto. Ne ovat ero elämän ja kuoleman välillä todella monille ihmisille Gazassa, hän sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat