Sadat kuorma-autot odottavat avustustarvikkeineen pääsyä Gazaan: "Edes symboliset 20 rekkaa eivät ole saapuneet"

Palestiinalaiset kaipaavat epätoivoisesti elintärkeitä tarvikkeita Israelin pommitusten jälkeen, kirjoittaa Al Jazeera

Egypti on poistanut betoniset tiesulut ja pyrkii kiireesti korjaamaan reitin piiritettyyn Gazaan. Se on ainoa reitti, joka ei ole Israelin hallinnassa.

YK:n humanitaarisen avun päällikön Martin Griffithsin tiedottaja kertoi Genevessä toimittajille, että ensimmäisiä toimituksia odotetaan saapuvaksi "lähipäivinä".

EU ilmoitti perjantaina, että kaksi avustustarvikkeita Gazaan kuljettanutta lentoa oli laskeutunut Egyptiin. Koneissa on 54 tonnia avustustarvikkeita. Lastina on vettä, ruokaa, suojia ja hygieniatarvikkeita Egyptin Punainen Ristin jaettavaksi, kertoi EU:n komission edustaja tiedotustilaisuudessa.

Kuorma-autot rajalla

Rajalla seisoo noin 200 kuorma-autoa valmiina toimittamaan Gazaan elintärkeää apua. Rafahin rajanylityspaikan avaamiseksi tehtiin kiivaita diplomaattisia ponnisteluja. Neuvottelut jatkuivat torstaina, kun työntekijät täyttivät 
Israelin pommitusten aiheuttamia vaarallisia monttuja ja kaivantoja, jotta noin 20 rekkaa pääsisi kuljettamaan ensimmäiset toimitukset.

"Pisara tarpeiden meressä"

Yhdysvallat on ilmoittanut aikaisemmin tällä viikolla, että noin 20 avustusrekkaa päästetään Gazaan Egyptin kautta ensimmäisenä toimituksena. Israel on sanonut, ettei se estä avun toimittamista.

Maailman terveysjärjestön WHO:n hätäapujohtaja Michael Ryan sanoi, että 20 kuorma-auton sopimus oli "pisara tarpeiden meressä", sillä oikeasti tarvittaisiin 2 000 kuorma-autoa.

YK:n mukaan yli miljoona Gazan 2,3 miljoonasta asukkaasta on joutunut siirtymään kotiseudultaan. Humanitaarisen tilanteen kerrotaan olevan "enemmän kuin katastrofaalinen" ja huononevan päivittäin.

Tahtoa puuttuu

Norjan pakolaisneuvoston johtaja Jan Egeland on tuominnut sen, että Gazan kaistalle ei ole saatu toimitettua 20 kuorma-autollista humanitaarista apua ja että kansainvälinen tahtotila puuttuu.

– Edes symboliset 20 rekkaa eivät ole saapuneet Gazaan. Tarpeet vastaavat tuhansia rekkakuormia avustustarvikkeita, Egeland kirjoitti sosiaalisessa mediassa.

– Yhdysvallat/Yhdysvallat/Yhdysvallat/Saksa/EU voivat Egyptin kanssa panna täytäntöön tehokkaan valvontajärjestelmän. Kyse on tahdosta. Mutta jokainen tunti ilman tulitaukoa tarkoittaa lisää kuolleita lapsia, Egeland sanoo.

Evakuointeja ilmoitettu

Israel ilmoitti uutistoimisto Reutersin mukaan perjantaina evakuoivansa yli 20 000 asukasta Kiryat Shmonasta, joka on yksi suurimmista kaupungeista sen pohjoisella rajalla Libanonin kanssa. Alueella oli edellisenä päivänä käyty rajan ylittävää tulitaistelua.

Rajalla on viime päivinä nähty tulitusta Libanonissa toimivan äärijärjestö Hizbollahin ja Israelin asevoimien välillä puolin ja toisin. 

Israelin ja Hizbollahin välillä käytiin lyhyt sota kesällä 2006.

– Kaikki tietävät, että jos tämä eskaloituu, niin se olisi seurausvaikutuksiltaan huomattavasti vakavampi kuin vuoden 2006 kesäsota oli, kommentoi Suomen Beirutin-suurlähettiläs Anne Meskanen STT:lle tilannetta torstaina.

Vuoden 2006 sodassa arvioidaan kuolleen yli tuhat Hizbollahin taistelijaa ja toistasataa Israelin joukkoihin kuulunutta. Luvut vaihtelevat jonkin verran eri lähteissä.

Israel oli jo aiemmin julistanut joitakin alueita rajan varrella suljetuiksi sotilasalueiksi ja pakottanut asukkaat muuttamaan pois, mutta tämä on suurin evakuointi itäisen Galilean alueen vehreiltä kukkuloilta.

Lue myös:

    Uusimmat