WHO kehottaa Israelia päästämään Gazaan veden, ruuan ja lääkkeiden lisäksi myös polttoainekuljetukset

Risto E.J. Penttilä: Israelin houkuttelu maahyökkäykseen on ansa 1:00
Penttilä kertoo haastattelussa, että maahyökkäykseen houkuttelu on ansa.

EU:n ilmasillan kautta kuljetetaan Gazaan ensimmäiseksi Unicefin hätäaputarvikkeita. Ensimmäiset lennot on määrä lentää tällä viikolla.

Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus vaatii Israelia sallimaan polttoainekuljetukset Gazaan veden, ruuan ja lääkkeiden lisäksi.

– Olemme tyytyväisiä Israelin keskiviikkoiseen ilmoitukseen, ettei se estä veden, ruuan ja lääkkeiden kuljetuksia Egyptistä Gazaan. Myös polttoainetta tarvitaan sairaaloiden generaattoreihin, ambulansseihin ja suolanpoistolaitteisiin.

Egyptiläinen valtioon sidoksissa oleva uutiskanava Al Qahera News kertoi torstaina, että Egyptin ja Gazan kaistan välinen Rafahin rajanylityspaikka avataan perjantaina. Vetoomukset avun saamiseksi saarretun Gazan siviileille ovat viime aikoina lisääntyneet.

Sadat avustustarvikkeilla lastatut kuorma-autot olivat yhä torstaina Egyptin puolella odottamassa pääsyä Gazan puolelle.

Rafah on ainoa reitti sisään tai ulos Gazasta, jota Israel ei kontrolloi.

Unicef toimittaa lääkkeitä ja hätämajoitustarvikkeita

EU aikoo perustaa humanitaarisen ilmasillan Egyptin kautta Gazaan. Ensimmäisillä lennoilla Gazaan kuljetetaan YK:n lastenjärjestön Unicefin hätäaputarvikkeita, kertoi järjestö nettisivullaan.

Ensimmäiset kaksi lentoa on määrä lentää tällä viikolla. Gazaan viedään muun muassa lääkkeitä, hätämajoitustarvikkeita sekä esimerkiksi saippuaa ja pyyhkeitä sisältäviä hygieniapakkauksia.

EU ilmoitti viime viikolla kolminkertaistavansa humanitaarisen avun Gazalle 75 miljoonaan euroon.

Israel asetti aiemmin tässä kuussa Gazan saartoon. Alueelle tuleva sähkö ja vesi on katkaistu sekä avustuskuljetuksien pääsy Gazaan kielletty. Unicef muistuttaa, että alueelta ovat loppumassa vesi, sähkö, ruoka ja lääkkeet.

Sähkön puute vaikuttaa niin puhtaan veden saamiseen kuin sairaaloiden toimintaan. Puhtaan juomaveden puute puolestaan altistaa asukkaita erilaisille taudeille ja lisää entisestään sairaanhoidon tarvetta.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on arvioinut ensimmäisten avustuskuljetusten ylittävän Egyptin ja Gazan välisen rajan aikaisintaan perjantaina, sillä tie rajanylityspaikan kohdalla vaatii korjauksia.

Levottomuudet jatkuneet miehitetyllä Länsirannalla

Hamasin kontrolloiman Gazan terveysministeriön mukaan Israelin ilmapommituksissa on kuollut yli 3 700 ihmistä, jotka ovat olleet suurelta osin siviilejä. Kuolleiden joukossa on ministeriön mukaan yli 1 500 lasta ja tuhat naista.

Israelissa on yli 1 400 ihmistä kuollut Hamasin 7. lokakuuta tekemän hyökkäyksen jälkeen. Myös heistä suurin osa on ollut siviilejä.

Levottomuudet ovat jatkuneet myös miehitetyllä Länsirannalla. Torstaina Israelin sotilaat ampuivat yhdeksän palestiinalaista, kertoi palestiinalaisten terveysministeriö. Sen mukaan Israelin sotilaat ja siirtokuntalaiset ovat surmanneet ainakin 75 palestiinalaista Länsirannalla Gazan konflikti alettua.

Lue myös:

    Uusimmat