Mainos

Ensimmäisestä tekstiviestistä 25 vuotta – nöyrä suomalaiskeksijä ei saanut ideastaan penniäkään

Ensimmäisen tekstiviestin lähettämisestä tuli eilen kuluneeksi 25 vuotta.

Britti-insinööri Neil Papworth lähetti 3. joulukuuta 1992 tekstiviestin "Merry Christmas" tietokoneestaan mobiililaitteeseen.

Vaikka ensimmäisen tekstiviestin lähettämisestä on kulunut 25 vuotta, on alkuperäinen idea tekstiviestistä kahdeksan vuotta vanhempi. Tekstiviestin keksijänä pidetään suomalaista insinööriä Matti Makkosta. Hän esitteli vuonna 1984 kansainvälisessä telekommunikaatioalan konferenssissa idean matkapuhelinten viestipalvelusta.

Makkonen tunnettiin miehenä, joka ei ollut halukas antamaan kunniaa tekstiviestijärjestelmän keksimisestä, saati antamaan haastatteluja. Viisi vuotta sitten hän kuitenkin suostui BBC:n haastateltavaksi tekstiviestitse, sillä hän piti haastattelumetodia mielenkiintoisena.

Makkonen kertoi tuolloin, että hän piti tekstiviestiä alun perin vain pienenä osana laajempaa, vallankumouksellista mobiiliviestintäjärjestelmää. Hänen mielestään tekstiviesti oli erittäin hyödyllinen työkalu nopeassa liiketoiminnassa.

Hienosta ideasta huolimatta suomalaismies ei koskaan saanut siitä lantin lanttia. Hän kertoi BBC:lle, ettei patentoinut ideaansa, mutta ei kadu toimintaansa, sillä hän ei myöskään kokenut tehneensä patentoitavaa keksintöä. Hän kertoi tuolloin vaatimattomasti olleensa vain yksi niistä ihmisistä, jotka ymmärsivät idean varhaisessa vaiheessa.

Makkonen työskenteli vuosia puhelinalalla muun muassa Nokia Networksissa ja Posti- ja telelaitoksessa johtajana sekä Finnetin toimitusjohtajana. Tieto- ja viestintäteknologiayritys Anvian toimitusjohtajan paikasta hän luopui vuonna 2013 vakavan sairauden vuoksi. Makkonen kuoli vuonna 2015.

***

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.