Mainos

Ensimmäisen soololevynsä julkaiseva Nightwish-basisti Marko Hietala jätti alkoholin vuosia sitten: "Silloin pelotti, että minusta tulee erakko"

1:32
Marko Hietala kertoo kummallisimmasta saamastaan fanilahjasta.

Marko Hietala lopetti alkoholin käytön kokonaan muutama vuosi sitten, ja kuluttaa nykyään aikaa kiertueilla pelaamalla videopelejä.

Nightwish-yhtyeestä tuttu basisti ja laulaja Marko Hietala julkaisee toukokuun lopulla ensimmäisen sooloalbuminsa. Mustan sydämen rovio -nimisen levyn ensimmäinen single Isäni ääni julkaistiin 3. toukokuuta.

Hietala myöntää MTV Uutisten haastattelussa, että levyn julkaiseminen hermostuttaa.

– Sooloalbumin julkaiseminen ja esitteleminen ihmisille on yllättävän henkilökohtaista puuhaa, varsinkin kun albumi ei ihan täsmää heavy metal -formaatin kanssa, mitä ihmiset välittömästi odottavat, hän kertoo.

Hietalan mukaan levyä on työstetty jo kaksi ja puoli vuotta. Nightwish on tämän vuoden keikkatauolla, joten tänä keväänä oli sopiva hetki tehdä albumi valmiiksi. Aikaa jää myös kesän soolokeikoille, jotka alkavat kesäkuussa.

Hietala on tehnyt kappaleita sekä suomeksi että englanniksi, ja kääntänyt niitä kummallekin kielelle. Englanniksi käännetty levy julkaistaan mahdollisesti syksyllä. Suomenkielinen levy julkaistaan ensin, koska se oli Hietalan mukaan helpompaa.

– Kävi selväksi, että yhtäaikainen julkaisu ei onnistu sen ajan puitteissa, että oltaisiin valmiita kesän festivaaleja varten.

Hietalan mukaan albumi on läpileikkaus hänen musiikillisesta historiastaan. Raskaaseen rockiin sekoittuu elementtejä progressiivisesta rockista ja jopa konemusiikista.

– Tällaisen siitä sitten saa, kun on kuunnellut ihan liikaa klassisesta irlantilaisiin kansanlauluihin ja Hectorista Panteraan. Minulla on liikaa musiikillisia vaikutteita, Hietala naurahtaa.

Alkoholi vaihtui videopeleihin

53-vuotias Hietala on vaikuttanut suomalaisen raskaan musiikin kentällä jo yli 30 vuotta. 1980-luvun alussa hän perusti veljensä kanssa Tarot-yhtyeen. Vuonna 2001 hän liittyi Nightwishin riveihin, mikä nosti hänet kansainväliseen maineeseen. Hietala on vaikuttanut myös esimerkiksi Sinergy-yhtyeessä sekä Raskasta joulua -albumeilla.

Hietala on kiertänyt maailmaa Nightwishin kanssa lähes 20 vuoden ajan. Hänen mukaansa kiertue-elämän kuluttavuutta, pitkiä odotteluja ja tylsistymistä jaksaa rakkaudesta esiintymiseen.

– Saan siitä ihan järjettömän kicksin, kun on hyvä show ja hyvä meininki, ja ollaan sellaisessa yhteisessä atmosfäärikuplassa koko joukkion kanssa, Hietala maalailee.

Tylsistymistä tappaakseen moni rokkari kääntyy alkoholin puoleen. Juominen oli pitkään myös Hietalan selviytymiskeino, kunnes hän päätti lopettaa sen kokonaan.

– Se rupesi vaikuttamaan siihen selviytymiseen negatiivisesti, joten piti jättää se, hän kertoo.

Hietala kääntyy nykyisin alkoholin sijaan esimerkiksi kirjojen, elokuvien ja videopelien puoleen. Hän nauttii erityisesti uppoutumisesta videopelien maailmaan, jossa ongelmia saa ratkaistua miettimällä ja yrittämällä sinnikkäästi.

– Se on tyydyttävää ja harmaan arjen nollaavaa puuhaa.

Hietalan mukaan videopelien pelaaminen kiertueilla on korvannut alkoholin juomisen.

– No varmasti. Sitä se nimenomaan on, hän toteaa.

Alkoholin käytön lopettaminen oli Hietalan mukaan yllättävän helppoa. Hän viihtyy edelleen takahuoneissa ja kiertuebusseissa, vaikka muut ympärillä juovat.

– Totta kai kun viinanjuonnin lopettaa, pelottaa, että tuleeko minusta erakko ja kestänkö enää noita ihmisiä. Yllättävästi kävi niin, että kestin.

Uudet tuulet ovat puhaltaneet myös Hietalan yksityiselämässä. Hän meni viime vuonna naimisiin brasilialaisen naisystävänsä Camilan kanssa.

Hietalan edellinen avioliitto päättyi eroon vuonna 2017. Hän oli vannonut, ettei koskaan mene uusiin naimisiin, mutta toisin kävi.

– Kun oltiin tarpeeksi kauan kuunneltu toisiamme, niin huomattiin yhtäkkiä, että oltiin tilanteessa, jossa sitä haluttiinkin taas, Hietala kertoo.

Pari avioitui maistraatissa Suomessa, ja puoli vuotta myöhemmin järjesti Brasiliassa suuret juhlat perheilleen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja