Ensimmäinen varmistettu tapaus maailmassa: Denguekuume tarttui seksin välityksessä Espanjassa

Espanjassa on todettu maailman ensimmäinen virallinen seksin välityksellä tapahtunut denguekuume-tartunta.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan tartunnan saaja on 41-vuotias madridilaismies, joka sai taudin seksuaalisessa kanssakäymisessä miespuolisen kumppaninsa kanssa.

Kumppani oli saanut taudin hyttysenpistosta Kuubaan ja Dominikaaniseen tasavaltaan suuntautuneen matkansa aikana, kertoo El País-lehti

Sperma vahvisti epäilyt

Madridilaismiehen denguekuume todettiin syyskuussa ja tartunta oli mysteeri terveysviranomaisille, sillä mies ei ollut matkustanut maissa, jossa tautia esiintyy.

– Miesten sperman analyysi osoitti, että heillä on molemmilla dengue, joka on Kuubassa leviävää virustyyppiä, vahvistavat terveysviranomaiset.

Kyseessä on ensimmäinen kerta maailmassa, kun taudin on varmistettu tarttuneen seksin välityksellä.

Aiemmin julkaistussa tieteellisessä artikkelissa on kuvattu "todennäköistä" tapausta, jossa dengue on tarttunut miehen ja naisen välisellä seksissä Etelä-Koreassa. Joka tapauksessa espanjalaismiesten tapaus on ensimmäinen miestenvälisestä seksistä saatu tartunta.

Dengueta levittävät hyttyset

Denguekuume on virustauti, joka aiheuttaa flunssan kaltaisia oireita kuten korkeaa kuumetta ja lihassärkyä.

Denguekuumetta levittävät Aedes-suvun hyttyset, jotka viihtyvät erityisesti tiiviisti asutuilla trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Tautia esiintyy yli sadassa maassa ja tartunnan saa arviolta yli 100 miljoonaa ihmistä joka vuosi. 

Tautiin kuolee vuosittain arviolta 10 000 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat