Mainos

Ensihoitolääkäri kauhujen keskellä Turussa: "Omituista kyllä siellä näytti aivan tavalliselta toripäivältä"

Ensihoitolääkäri Juhani Tavasti oli ensimmäisten joukossa auttamassa Turun puukotuksen uhreja. Tavasti sanoo, että kaikki voivat ottaa oppia tapahtuneesta.

– Tapahtuneen jälkeen yksi tärkeä viesti kansalaisille on, että käyttäkää 112-mobiilisovellusta. Se on ainoa metodi, jolla hätäkeskuspäivystäjä näkee suoraan pisteen mistä puhelu tulee. Muuten ollaan ilmoittajan sanallisen ilmoituksen varassa, ja ne heittävät aina, Tarasti sanoo.

Tavasti kertoo sijaintitietojen saamisen olleen yksi monista haasteista, joita viime kuun poikkeuksellisessa tehtävässä oli. 

– Hätäkeskus toisti ihmisten ilmoituksia viestijärjestelmän kautta ja minä yritin kirjoittaa niitä kynällä ylös, Tavasti kertoo kaoottisesta tilanteesta.

"Kuulosti ensin perustehtävältä"

Kanta-Hämeen ensihoidon osastonylilääkärinä työskentelevä Tavasti oli kyseisenä perjantaina Turussa, koska hän tekee töitä myös FinnHEMS 20 -lääkärihelikopteriyksikössä. Yksikkö oli Turussa toisessa tehtävässä, joka oli juuri päättynyt, kun poliisi sai hälytyksen tapahtuneesta kello 16.02.

– Olimme sattumalta autolla keskustassa juuri, kun hälytys tuli. Ensin tilanne kuulosti perustehtävältä: "Puukotus Kauppatorilla". Ajankohta oli hieman outo, mutta kaikenlaista voi sattua torilla.

Tavasti ymmärsi, että jotakin poikkeuksellista oli tapahtunut, kun hätäkeskus alkoi suoltaa ilmoituksia. 

– Jäimme torin laitaan odottamaan poliisin lupaa mennä tilanteeseen, ja hätäkeskukselta alkoi tulla jatkuvasti ilmoituksia useasta eri kohteesta, että on puukotettu siellä ja täällä. Silloin alkoi kummastuttaa, että mikä homma tämä oikein on, Tavasti kertoo.

Kun ensihoito sai luvan mennä torille, oli tilanne Tavastin mukaan hämmästyttävän rauhallinen.

– Odotin että paikalla olisi lauma kauhunsekaisia ihmisiä poistumassa paikalta, mutta sen sijaan siellä näytti – omituista kyllä – tavalliselta toripäivältä.  Ainoa poikkeus oli, että loukkaantuneiden ympärillä oli muutamia ihmisiä, mutta suurin osa näytti viettävän tavallista toripäivää.

"Käyttäkää 112-mobiilisovellusta. Se on ainoa metodi, jolla hätäkeskuspäivystäjä näkee suoraan pisteen mistä puhelu tulee. Muuten ollaan ilmoittajan sanallisen ilmoituksen varassa, ja ne heittävät aina."

– Kun olen jälkeenpäin miettinyt, että miksi näin oli, niin todennäköisesti kyse on siitä, että puukko on välineenä hiljainen ja huomaamaton. Tilanne on ollut niin nopea, etteivät ihmiset ole ehkä edes tajunneet mitä ovat nähneet tai eivät ole voineet uskoa, että joku todella puukottaa tuntemattomia ihmisiä.

Uhrit etsittiin summittain haravoimalla

Ensihoidon ryhmän oli aluksi vaikea löytää uhreja. Tavasti sanoo, että poikkeuksellista koko tapahumassa oli, että tiedot uhreista, mahdollisista tekijöistä ja tekovälineestä olivat hyvin epävarmat.

–  Kyseessä oli julkinen paikka, jossa oli paljon ihmisiä eikä uhrien löytäminen ollut helpoimmasta päästä. Emme myöskään tehtävän aikana tienneet mitä välinettä oli käytetty tai kuinka paljon uhreja oli. Uhrit piti löytää haravoimalla, ja kyllä he sitten melko nopeasti löytyivätkin. 

​​​​​​​

Poliisi vahvisti myöhemmin, että puukotuksen uhreiksi joutui kymmenen henkilöä, joista kaksi kuoli ja kahdeksan joutui sairaalahoitoon.

Tavasti sanoo, että myös terveysviranomaisen näkökulmasta tapahtumasta on hyvä ottaa opikseen.

– Jatkossa voimme paremmin suunnitella miten toimia, kun täysin ennakoimatonta väkivaltaa tehdään.

Tapahtunut on jäänyt kokeneen ammattilaisen mieleen monestakin syistä.

– Tässä työssä hankalimpia ovat tapaukset, joissa yks'kaks arvaamatta jonkun ihmisen kohtalo muuttuu täysin odottamatta ja ansaitsematta. Turun puukotuksessa oli kyse pelkästään sellaisesta. Teko kosketti useaa ihmistä, joiden elämä muuttui ratkaisevalla tavalla.

– Epäreilut kohtalot jäävät mietityttämään.

Tavastin kokemuksista kertoi aiemmin Aamulehti.

4:41

4:10

1:59

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.