Turkulainen Jani yritti estää veriteot: "Mies juoksi ja puukotti samalla ihmisiä, me juoksimme perässä"

Turkulainen Jani Ketola yritti pysäyttää noin kymmen miehen porukan mukana Turun puukottajaa ja estää enemmät veriteot.

38:28

Katso yltä ylimääräinen uutislähetys aiheesta. Lähetyksessä myös poliisin tämänpäiväinen tiedotustilaisuus.

Jani Ketola kertoo MTV uutisten haastattelussa astuneensa bussista Turun Kauppatorille. Hän sanoo kuulleensa lähes välittömästi kiljuntaa ja huutoa.

Tilanne oli hetken sekava, kunnes näkyviin juoksi ulkomaalaisen näköinen mies puukottaen ihmisiä.

Ketola lähti noin kymmenen miehen porukassa ajamaan takaa puukottajaa. Hänen mukaansa takaa-ajajien joukossa oli viisi ulkomaalaista ja viisi suomalaista. Tavoitteena estää verenvuodatus. Miehen perässä juostiin Brahenkadulle, mutta hän ehti puukottaa ainakin kolmea ihmistä.

0:35

0:11

Pesäpallomailat tiskin alta

– Mies juoksi ja juoksi ja puukotti samalla ihmisiä. Me juoksimme sitten perässä. Kovakuntoinen kaveri ja juoksi kovaa, Ketola sanoo.

Ketola sanoo, että ei osannut ajatella sitä, millä keinoin puukottaja olisi kiinni saataessa pysäytetty. Joukon mukana mentiin.

– Siinä oli muutamalla pesäpallomaila. Ne oli luultavasti saatu torikauppiailta tiskin alta. Kyllä se homma olisi varmasti niillä hoitunut.

KRP:n mukaan puukotusten uhreiksi valikoitui naisia. Uhreiksi joutuneet miehet olivat auttaneet uhreja tai yrittäneet estää tekoa.

Ketola ei silminnäkijänä aivan suoraan osta tätä teoriaa. Hän pohtii, että asia voi olla niinkin, mutta toisaalta puukottajan reitille sattui paljon naisia.

– Reitti näytti siltä, että siinä vain sattui ylipäätään tulemaan naisia vastaan. Vastaantulijoina ei edes ollut miehiä.

– Se pienen lapsen äitikin, jota hän puukotti niskaan ja yläselkään, sattui hänen reitilleen. Mariankadulla ja Brahenkadulla vastaantulijat olivat naisia. En pysty täysin allekirjoittamaan sitä, että puukottaja olisi valikoinut juuri naisia, Ketola toteaa.

"Olisi voinut olla mukana vaikka ase"

Ketola arvelee, että puukottaja yritti enemmänkin päästä tätä jahdannutta miesjoukkoa karkuun ja saada niin pitkään tuhoa aikaan, kunnes joku pysäyttää hänet.

– Oli suhteellisen helppo lähteä heti alkuun miehen perään. Se oli yksi vastaan kymmenen tilanne.

– Olisihan hänellä voinut olla mukana vaikka mutkakin, eli joku pyssy. Mutta ei sitä siinä ajatellut sen kummemmin, kaikki tapahtui niin nopeasti.

Kännykkäkansa on kännykkäkansaa

Ketola korostaa, että puolet kiinniottoporukasta oli ulkomaalaisia, toinen puoli suomalaisia. Julkisuudessa on jo ehditty paljonkin ruotia sitä, että ulkomaalaiset jahtasivat puukottajaa ja suomalaiset ottivat kuvia sosiaaliseen mediaan.

Ketola sanoo, että kännykkäkamerat alkoivat laulaa, kun tilanne oli ohi.

– Vähän itseäni harmitti ja arvelutti se, mitä näin ympärilläni, kun ihmisiä alkoi kerääntyä siihen. Se porukka, joka oli siinä Puutorin nurkilla, oli suomalaista. Kaikilla oli kännykät ja tehtiin varmaan Snapchatiin ja muualle kuvaa.

– Se tuntui siinä tilanteessa itsestä aika vastenmieliseltä, kun yhdellä on kurkku auki ja niin päin pois. Joku ei välttämättä ajattele näin, mutta itselle se teki jollain tavalla pahaa.

Auttajien taustalla ei ole väliä

Ketola haluaa myös korostaa, että ei ole millään tavalla olennaista, ketkä tai minkä maan kansalaiset ovat juosseet puukottajan perässä ja auttaneet uhreja.

Hän sanoo huomanneensa vastemielisyyteen saakka, että jotkut aktiivisesti ja näkyvästi politiikassa mukana olevat ovat ottaneet tämän lyömäaseekseen.

– Menee poliittiseksi peliksi ennen kuin veriä on lakaistu kadulta. Kyse on kuitenkin terrorismista, joka ei katso ihonväriä. Se on nähty maailmalla. Se on meidän kaikkien yhteinen asia taistella sitä vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja