Ensiasuntoa havitteleville hyviä uutisia: Asp-lainojen enimmäismääriä nostetaan – Helsingissä enimmäismäärä nousee 215 000 euroon

5:58
Miten myydä oma asunto? MTV selvitti, mitä kaikkea myyjän tulee tietää

Ensiasunnon ostajille tarkoitettujen asp-korkotukilainojen enimmäismääriä nostetaan, kertoo ympäristöministeriö.

Esimerkiksi Helsingissä lainan enimmäismäärä nousee 215  000 euroon. Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa uusi enimmäismäärä on 160  000 euroa.

Asp-lainojen kuntajaotteluun lisätään omaksi ryhmäkseen Tampere ja Turku. Niissä enimmäismääräksi tulee 140  000 euroa.

Muualla Suomessa enimmäismäärä nousee 120  000 euroon.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus päätti asp-järjestelmän lainarajojen muutoksista tänään istunnossaan.

Asp-lainojen enimmäismääriä tarkistettiin viimeksi vuonna 2014. Sen jälkeen asuntohinnat ovat nousseet rivakasti isoimmissa kasvukeskuksissa. Ympäristöministeriön mukaan Helsingissä vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat nousseet 19 prosenttia ja Tampereella 13 prosenttia.

–  Enimmäislainamääriä on nyt tarkistettu vastaamaan nykyistä hintatasoa, jotta ensiasunnon ostajilla olisi mahdollisuus ostaa tarpeidensa ja toiveidensa mukainen asunto, sanotaan ympäristöministeriön tiedotteessa.

Muutokset voimaan 15. huhtikuuta

Tähän mennessä Tampere ja Turku ovat kuuluneet asp-lainojen kuntajaottelussa ryhmään "muut kunnat". Nyt Tampere ja Turku siirretään omaksi ryhmäkseen, koska niissä asuntohinnat ovat kehittyneet selvästi eri tahtiin muiden ryhmään kuuluvien kuntien kanssa, ministeriö perustelee.

Asp-lainan enimmäismäärä on tähän mennessä ollut Helsingissä 180  000 euroa sekä Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa 145  000 euroa. Muualla Suomessa, mukaan lukien Tampereella ja Turussa, enimmäismäärä on ollut 115  000 euroa.

Asp-lainojen enimmäismäärien korottaminen tulee voimaan 15. huhtikuuta. Muutokset koskevat lainoja, jotka nostetaan 15. huhtikuuta tai sen jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja