Ensi yönä hyvin kylmää – mikä ero hallalla ja yöpakkasella?

Selkeät yöt ovat tuoneet mukanaan hallaa.

Torstain ja perjantain välisenä yönä hallaa oli paikoin maan keski- ja pohjoisosassa. Myös ensi yö on kylmä samoilla alueilla, suurin hallan riski on pohjoisessa ja Pohjanmaalla.

Halla ja yöpakkanen ovat kaksi eri asiaa. Hallalla tarkoitetaan pakkasta maanpinnassa kasvukauden aikana, yöpakkasella puolestaan pakkasta kahden metrin korkeudessa.

– Hallassa lämpötila laskee maanpinnalla alle nollaan asteeseen. Mittarissa voi olla ja yleensä onkin tällöin useita plusasteita, sanoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Yöpakkanen mittarista

Hallaa ei siis näe suoraan lämpömittarista. Yleissääntönä voidaan kuitenkin pitää sitä, että maanpinnalla esiintyy hallaa, kun lämpömittarissa on selkeänä yönä +4 astetta. Ankara halla on kyseessä, kun maanpinnan alin lämpötila on alle -4 astetta. Tällöin kasvillisuus ja marjasato kärsivät jo pahoin.

Yöpakkanen sen sijaan näkyy suoraan lämpömittarissa. Lämpötila mitataan kahden metrin korkeudelta ja se on eri kuin lämpötila maanpinnalla.

– Yöpakkasessa lämpömittarissa on pakkasasteita. Maanpinnalla voi tällöin olla huomattavasti enemmän pakkasta kuin mittarissa, toteaa Aleksi Jokela.

Alavilla mailla hallanvaara

Halla on hyvin paikallinen ilmiö. Alavat alueet, kuten laaksot ja notkot, ovat alttiita hallalle. Suurten järvien ja meren läheisyydessä hallaa ei kesällä esiinny.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan hallaöitä on elokuussa keskimäärin muutama, Lapissa enemmän. Etelässä hallaa ei elokuussa juurikaan ole.

Kylmin elokuussa mitattu yöpakkaslukema on -10,8 astetta, joka mitattiin Sallan Naruskajärvellä 26. elokuuta 1980.

Säätietoja MTV3:n sääsivustolla. Sivustolta löytyvät muun muassa paikkakuntakohtaiset ennusteet, sadetutka, tiesää ja merisää.

Katso videolta, miten halla syntyy ja mikä on hallan ja yöpakkasen ero.

Lue myös:

    Uusimmat