Nyt loppui lumisateet ja hallayöt! Viikonloppu tuo mukanaan aurinkoa ja lämpöä

Viikonloppuna lumisateet tai hallayöt eivät yllätä enää edes pohjoisimmassa Suomessa. Sää lämpenee tasaiseen tahtiin, ja aurinkoa on luvassa suurimpaan osaan maata.

Tänään suurimmassa osassa maata on paistanut aurinko, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Joanna Rinne.

– Lämpötilat pysyttelevät maan etelä- ja keskiosissa 16-18 asteessa. Itärajan tuntumassa on kuitenkin pilvistä ja lämpötila on 11-14 asteen välimaastossa. Suurimmassa osassa Lappia ollaan 10-14 asteen välillä, poikkeuksena on Meri-Lappi, jossa lämpötila voi kivuta jopa 16 asteeseen. 

"Lämpötila kohoaa hitaasti, mutta varmasti"

Koko viikonlopun sää noudattaa samaa kaavaa. 

– Viikonloppu näyttää varsin positiiviselta. Enimmäkseen sää on aurinkoista, mutta pieni sadekuuron riski on olemassa.

Lauantaiaamuna koko Suomi herää poutaiseen säähän ja auringonpaisteeseen.

– Päivällä kuitenkin kasvaa kumpupilviä, jotka ovat kuin valkoisia hattaroita, ja ne kasvavat vähitellen vain isommaksi. Kuitenkin vain ihan yksittäiset hattarapilvet maan lounaisosissa saattavat kasvaa niin isoiksi, että niistä voi tiputella vettä alas.

Lämpöä on kuitenkin luvassa.

– Lämpötila nousee hitaasti, mutta varmasti. Maan länsiosassa on yli 20 astetta lämmintä ja muuten melkein koko Suomessa lämpötila on 16-20 asteen välillä.

Lämpö jatkuu maantaille

– Myös sunnuntaina on suhteellisen aurinkoista, mutta saadaan lisäksi hieman pilviä. Lämpötilat nousee 20 asteeseen etelässä ja idässä.

Viimeistään maanantaina kesä näyttää merkkejään kunnolla.

– Maanantaina melkein koko maassa lämpötila nousee 20 asteeseen, mutta ei aivan helteeseen, Rinne lupailee. 

Lumi ja hallayöt eivät enää yllätä

MTV Uutiset kertoi torstaina Enontekijöllä tehdystä heinäkuun alustavasta lumensyvyysennätyksestä. Forecan mukaan Enontekiön Näkkälänjärven mittauspisteellä oli mitattu lumensyvyydeksi enimmillään viisi senttiä.

Rinne lupaa, ettei lumisatet tai hallayöt enää yllätä, sillä kylmä ilma häviää Suomen yltä tämän päivän aikana.

– Jopa hallaa oli viime yönä Pohjanmaalla Vaasan länsipuolella sekä osassa Lappia. Etenkin nuo miinuslukemat heinäkuussa ovat vähän masentavia, mutta nämä liittyvät kylmään ilmaan, joka on onneksi häviämässä tämän päivän aikana Suomen yltä. 

Lue myös:

    Uusimmat