Mainos

Ensi vuosi on Georg Malmsten -juhlavuosi

Hyvään keski-ikään ovat jo ehtineet ne suomalaiset, jotka lapsena pelkäsivät merihätään joutuneen Mikki Hiiren puolesta. Georg Malmstenin lastenlaulut olivat pikkuväen suosikkeja vielä 1960-luvulla - ja aikuisten suosikki hän oli ollut jo ennen sotia. Ensi vuonna Molli-Jorin syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta.

- Kun puhutaan Georg Malmstenista, puhutaan todellisesta megaluokan taiteilijasta, sanoo professori Ilkka Kuusisto, Malmstenin 100-vuotisjuhlatoimikunnan puheenjohtaja.

- Sen takia yksistään jo, että hän oli hirveän monipuolinen ihminen. Hänet tunnetaan etupäässä tietysti laulajana, ja siinäkin suhteessa hän on monipuolinen, koska hän on kevyen musiikin laulaja, mutta hänellä olisi ollut valtavat mahdollisuudet myöskin olla oopperataitelija. Laulaessan iskemiään tai mitä tahansa, niin koko ajan siinä on niin vahva karisma, lavasäteily. Tavallaan on vähän sääli, että meidän oopperamme ei ollut silloin aikoinaan siinä kunnossa, että se olisi voinut ottaa vastaan Jorin kaltaisen tähden. Uskonkin, että sen takia hän sitten omistautui kevyelle musiikille ja varmasti teki ihmisiä suuresti onnelliseksi valitsemalla juuri tämän tien, Kuusisto pohtii.

Laulajanuran ohella Georg Malmsten oli myös säveltäjä ja sanoittaja - hän sanoitti suuren osan säveltämistään lauluista. Lisäksi hän oli kapellimestari, johtaen muun muassa Helsingin poliisisoittokuntaa peräti 17 vuoden ajan.

- Hän oli korkean luokan ammattimuusikko ja loistavaääninen laulaja. Hurraa! Ilkka Kuusisto huudahtaa.

Molli-Jori sävelsi duurissa

Georg Malmstenia kutsutaan kansan suussa Molli-Joriksi, vaikka hänen laulunsa ovat kaikkea muuta kuin mollivoittoisia. Itse asiassa suurin osa hänen lauluistaan kulkee duurissa.

- Ja vaikka hän jotkut laulut sävelsikin mollissa, ne ovat silti hirveän elämäniloisia lauluja, esimerkkinä vaikka Heili Karjalasta, Ilkka Kuusisto toteaa.

- Mutta hän osasi käyttää mollia erittäin hienolla, liikuttavalla tavalla. Paras esimerkki tästä on minusta Karhunpoika sairastaa, joka saa - varsinkin tyttölapset - kyynelehtimään.

Ensimmäinen lastenlaulu tilauksesta

Georg Malmstenin tytär Ragni Malmsten lauloi monissa isänsä levytyksissä, mutta klassikoksi muodostuneen Mikki Hiiri merihädässä -laulun alkuperäisessä levytysversiossa pikku hiiren roolin laulaa Ragnin täti Greta Pitkänen. Ensimmäinen Malmstenin tekemä lastenlaulu oli kuitenkin tunteellinen Karhunpoika sairastaa.

- Jori työskenteli siihen aikaan Parlophonen levyliikkeessä. Kerran tuli eräs mummo ostamaan levyjä, ja hän kysyi että onko teillä lapsille mitään lastenlevyjä. Jori vastasi että ei valitettavasti - hätäisesti, sillä kaikki musiikkihan on myös lapsia varten, kertoo Ragni Malmsten. - Mutta Jori jatkoi sitten, että jos rouva tulee ensi jouluna, niin silloin minulla on. Ja hän piti lupauksensa.

Koululaisille Jori-oppitunti

Georg Malmstenin juhlavuoden tapahtumia riittää koko vuodeksi ja koko Suomeen. Pääkonsertti, jonka orkesterina soittaa Helsingin kaupunhinorkesteri, pidetään 31.10.2002. Ja muun muassa Kotkan meripäivien merimieslaulukilpailun kaikissa sarjoissa on pakollisena joku Malmstenin laulu.

- Lisäksi meillä on sellainen projekti, että lähetämme kaikille Suomen kouluille oppitunnin verran Malmsten-materiaalia. Siinä on sovituksia lapsille, Jorin elämäkertaa ja cd, kertoo Ilkka Kuusisto.

Georg Malmstenin juhlavuoden suojelijana toimii tasavallan presidentti Tarja Halonen.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 12.12.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.