"Ensi vuonna ei nähdä yllätyspresidenttiä"

Oma presidenttiehdokas on monelle puolueelle itsestäänselvyys, mutta Sauli Niinistön eilisen ilmoituksen jälkeen ehdokkaan löytäminen voi nyt olla hankalaa.

Aamun Huomenta Suomessa Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apusen mielestä Sauli Niinistön lähteminen presidenttikisaan tekee tilanteen vaikeaksi muille puolueille.

– Luulen, että jokseenkin kaikki asettaa ehdokkaansa, sillä vaalien tuoma näkyvyys on puolueille niin iso houkutus. Niinistön ilmoitus tekee sen kuitenkin vaikeaksi, koska kukaan ei halua lähteä tieten tahtoen häviämään. Kyllä Niinistö varmasti vaikuttaa ratkaisevasti monien ilmoitukseen, sanoo Apunen.

Suomen kuvalehden toimittaja Pekka Ervasti kertoo keskustapoliitikkojen olleen sitä mieltä, että heidän kannaltaan tilanne näyttää vaikealta.

– Keskustalaisten mielestä tilanne on hankala, sillä pitäisi haluta siihen tehtävään ja pitäisi olla mahdollisuus menestyä. Asetelmat näyttävät kuitenkin huonoilta. Siellä on ollut kolme nimeä esillä - Kiviniemi, Rehn ja Kääriäinen - ja kaikkien tilanne on aika hankala, Ervasti sanoo.

– Oma veikkaukseni on, että perussuomalaisten Timo Soini lähtee presidenttiehdokkaaksi. Hänen poliittinen nousunsa sai alkunsa viime presidentinvaaleista, ja sen jälkeen on ollut pelkkää nousua.

Molemmat miehet uskovat lopullisen presidenttivalinnan olevan poliittinen - politiikan ulkopuolelta tulevaan yllätysehdokkaaseen ei kumpikaan usko.

– Sellaisella ehdokkaalla, joka ei vielä ole ollut esillä, alkaa olla jo todella kiire niin sanotun Ahtisaari-ilmiön aikaansaamiseksi. Aika alkaa sillä tavalla loppua kesken, Apunen.

Niinistö-ilmiö on jo olemassa

Niinistön ilmoituksen ajoitusta on arvosteltu muun muassa siksi, että sen katsottiin vieneen huomion pääministeri Jyrki Kataisen hallitusohjelman esittelyltä.

– Vaikea kuvitella, että siinä olisi ollut sellaista laskelmointia takana, Apunen sanoo.

Ainakin tässä vaiheessa Niinistön suosio näyttää vahvalta.

– Gallupit osoittavat, että Niinistöllä on erittäin hyvät mahdollisuudet tulla valituksi. Tilanteet voivat kuitenkin vielä vaihtua, muistuttaa Suomen kuvalehden toimittaja Pekka Ervasti.

– Niinistö haluaa, että hänellä olisi kannattajia yhteiskunnan eri kerroksista. Hän haluaa selvästi olla koko kansan Sauli, sanoo Matti Apunen.

– Esimerkiksi tämän päivän uutisoinnin laajuudesta näkee, ettei Sauli-ilmiötä tarvitse enää rakentaa, sitä se on jo, Apunen lisää.

Lue myös:

    Uusimmat