Ennen Idolsiin osallistumista Nuppu Oinas häpesi sanoa ääneen, että hän haluaa tehdä musiikkia – kertoo tilanteista, joissa julkisuus on tuntunut ahdistavalta

1:03
Nuppu Oinas kertoo tilanteista, joissa julkisuus on tuntunut epämukavalta

Laulukilpailuista ja TikTokista tunnetuksi tullut Nuppu Oinas kertoo huomanneensa vasta somesuosionsa kautta, että julkisuus voi olla välillä myös ahdistavaa.

Artisti ja TikTok-tähti Nuppu Oinaksen äiti on kertonut tyttärelleen, että ennen kuin tämä osasi puhua, hyräili hän jo erilaisia melodioita. Musiikkia rakastava Oinas kirjoitti ensimmäisen oman kappaleensa 8-vuotiaana. Samoihin aikoihin hän päätti haluavansa olla laulaja.

– Tuntuu, että musiikki on aina ollut osa minua, ja se on ollut itselle tosi pitkään sellainen voimavara. Oman musan tekeminen on ollut itselleni aina tärkeä juttu ja keino ilmaista itseäni, Oinas kertoo.

Oinas antoi ääninäytteen Tartu mikkiin -ohjelmaan vuonna 2009. Kun näytteen sisältävä jakso sitten tuli televisiosta, alettiin yläasteikäistä Oinasta kiusata.

Kiusaaminen sai nuoren laulajanalun intohimon oman musiikin tekemistä kohtaan muuttumaan hetkellisesti peloksi. Musiikki oli jotain, mitä hän teki salaa kotona kiusaajien silmänkantamattomissa.

– Silloin nuorempana se kiusaaminen vaikutti niin paljon, etten oikein edes uskaltanut toteuttaa itseäni tai olla esillä.

Kiusaamisesta huolimatta liekki musiikkia kohtaan paloi Oinaksen sisällä edelleen. Lukion jälkeen hän haki lauluopettajansa innoittamana opiskelemaan musiikkia Jyväskylän ammattiopistoon.

– Pääsin opiskelemaan sitä, niin siellä alkoi pikkuhiljaa tulemaan semmoinen tunne, että ehkä tämä on oikeasti minun juttuni, Oinas kertoo.

Idols opetti tärkeimmän asian

Oinas tuli suuremmalle yleisölle tutuksi osallistuttuaan Idols-laulukilpailuun vuonna 2018. Heittämällä koelauluista jatkoon päässyt laulaja kertoo, että koki tilanteessa voittaneensa kiusaamiseen liittyvät menneisyyden haamut. Jatkoon pääseminen tuntui unenomaiselta.

– Onneksi uskalsin lähteä sinne. Se oli itsellenikin semmoinen rohkeuden merkki siinä hetkessä.

Hän kertoo oppineensa Idols-matkansa aikana kaikkein tärkeimmän asian: Hän uskalsi sanoa itselleen ääneen sen, että haluaa tehdä musiikkia ja aikoo myös tehdä sitä tulevaisuudessa.

Oinas rakasti ja halusi tehdä musiikkia jo ennen laulukilpailuun osallistumista, mutta sen myöntäminen ja ääneen sanominen tuntui pelottavalta.

– Se jotenkin hävetti minua hirveästi, hän valottaa.

Ohjelman tuoma näkyvyys ja lähipiirin tsemppauksen lisäksi katsojilta saatu kannustus rohkaisi Oinasta entisestään. Syntyi tunne, että hänellä oli oikeasti mahdollisuus tehdä jotain.

The Voice of Finland

Muutama vuosi Idolsin jälkeen Oinaksen elämässä oli menossa tietynlainen laskukausi. Hän oli juuri saanut kouraansa muusikonpaperit ja kalenteri oli tyhjää täynnä. Oinas ei ollut tehnyt musiikkia vähään aikaan ja tunsi, että asioita oli hankala saada liikkeelle.

Tästä syntyi kimmoke hakea vielä toiseen lauluohjelmaan, The Voice of Finlandiin.

– Minä vain päätin, että haen The Voice of Finlandiin ja katson, mitä se kortti minulle tuo. Siellä tajusin sen, että haluan keskittyä oman musiikin tekemiseen, laulaja kertoo.

Kokemus opetti hänelle oman jutun löytämisen tärkeyden.

– Minusta tuntuu, että pystyn olemaan aidoimmillani silloin, kun esitän musaa, minkä olen itse tehnyt, hän selittää.

The Voice of Finlandiin osallistumisen myötä Oinakselle syntyi tunne, että hänen on nyt pakko tehdä asioita sen eteen, että hän voisi julkaista omaa musiikkia. Näin kävikin, ja tuloksena syntyi pari singlejulkaisua.

– Se tuntui tosi hienolta, että vihdoin sai jotain ulos itsestään. Se oli ehkä eniten se, mitä itse sain (The Voice of Finlandista).

Oinas kertoo, että hänellä on tällä hetkellä hyvä, jalat maassa -tyyppinen tunne omasta laulajanurastaan. Hän on viimeisen vuoden aikana ottanut tauon miettiäkseen tarkoin, minkälaista musiikkia hän haluaa tehdä.

– Tuntuu, että olen löytänyt sen oikean raiteen itselle ja nyt pitää vaan kääriä hihat ja alkaa tekemään duunia, hän kertoo.

Oinas löytää motivaatiota musiikin tekemiseen ajatuksesta, että hän voi sen avulla löytää oikeita sanoja kuvaamaan itselleen tärkeitä asioita.

– Ja musiikin kautta voi myös aika paljon muuttaa maailmaa, tietyllä tavalla. Se on minusta tosi kiehtova ajatus, että miten niitä sanoja voi käyttää hyvällä tavalla hyödyksi.

TikTok-suosio sai tajuamaan julkisuuden ajoittaisen ahdistavuuden

Artistiuden lisäksi Oinas luo työkseen sisältöä videopalvelu TikTokiin. Huumoripainotteista materiaalia palveluun kuvaava Oinas kertoo, että videoiden ja erilaisten videokonseptien luomiseen kuluu yllättävän paljon aikaa.

– Tykkään tehdä paljon kaikkia sketsejä, ja minulla on esimerkiksi sellainen Lätkäkoutsi-hahmo siellä, mitä olen tykännyt pitää siellä aika pitkään jo. Sen lisäksi teen välillä musajuttuja TikTokinkin puolelle, Oinas kertoo.

TikTokiin sisällön tekeminen on tuonut uudenlaista nostetta Oinaksen musiikkiuralle. Hän pääsi esimerkiksi yhden sovellukseen kuvatun lauluvideon kautta feattaamaan rap-artisti Uniikin kappaleelle.

Oinas kertoo tajunneensa TikTok-suosionsa myötä, että julkisuus voi olla välillä myös ahdistavaa. Esimerkiksi tilanteet, joissa hän julkisilla paikoilla ollessaan huomaa ihmisten supattelevan, tuntuvat epämukavilta.

Oinas arvostaakin enemmän sitä, jos ihmiset tulevat supisemisen sijaan rohkeasti juttelemaan hänelle.

– Tykkään siitä, jos jotkut tulevat puhumaan suoraan kadulla. Se tuntuu myös kivalta koska siitä tulee semmoinen hyvä olo, eikä semmoinen, että "apua, nyt minusta puhutaan tuossa metrin päässä ja minä kuulen sen itsekin, mutta pitää vain esittää, että en kuule", hän sanoo.

Oinas arvelee syyn julkisuuden ajoittaiseen ahdistavuuteen olevan osittain koulukiusaamisen jättämissä arvissa.

– On jotenkin tosi tietoinen itsestään välillä, kun vaikka kävelee kadulla tai jos huomaa, että joku tunnistaa tai jotkut puhuvat minusta ja kuulen ihan selvästi. Siinä tulee tosi semmoinen ahdistunut olo välillä, hän kuvailee.

Oinas on mukana 21. tammikuuta alkaneessa Olen julkkis… Päästäkää minut pois! -seikkailurealityssa.

Ohjelman mukanaan tuomaa julkisuutta pohtiessaan hän mainitsee hieman pelkäävänsä negatiivisia kommentteja, joita hän voi ohjelman myötä saada.

– Ne menevät helposti ihon alle, niin kuin kaikki vihakommentit TikTokissakin, niin totta kai se vähän kuumottaa, hän pohtii.

Jännityksestä huolimatta Oinas on iloinen siitä, että seikkailureality saapuu pian viihdyttämään katsojia.

– Olen ollut siellä oma itseni ja ollut juuri semmoinen kuin olen, niin pitää vaan yrittää olla sinut sen kanssa, hän toteaa.

Olen Julkkis... Päästäkää Minut Pois! alkaa perjantaisin mtv-palvelussa ja MTV3-kanavalla klo 20. Ohjelma on katsottavissa myös C Moressa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja