Ennätystaso olisi tuonut olympiamitalin: Kristian Pulli hyppäsi alavireisesti – "Joutuu hakemaan lankkua"

Kristian Pullille oli tarjolla paljon parempaa kuin hän sai pituushypyn olympiafinaalissa Tokiossa. Kulta ratkesi erittäin dramaattisesti.

Kuuban Juan Miguel Echevarria oli kiinni kullassa tuloksellaan 841. Loukkaantumisesta kärsineen Echevarrian neljäs oli heikko, ja viidennen hän jätti väliin. Kuudennella kierroksella Kreikan Miltiadis Tentoglou leiskautti tismalleen samoihin lukemiin 841, mutta koska hänen toiseksi paras tuloksensa oli parempi, Tentoglou nousi kärkeen.

Echevarria lähti yrittämään vielä kerran, mutta joutui myöntämään tilanteen ja keskeytti vauhdinottonsa. Kuubalainen takoi nyrkeillä radan pintaa jäätyään katkerasti hopealle. Pronssia otti Echevarrian maanmies Maykel Masso.

Suomen Kristian Pulli oli yhdeksäs. Hän hyppäsi toisellaan 792, mikä ei riittänyt kolmelle viimeiselle kierrokselle. Jossiteltavaa jäi siinä mielessä, että parhaalla tasollaan Pulli olisi taistellut mitalista, sillä aamuinen finaali ei noussut tasoltaan päätähuimaavaksi. Masson pronssihyppy kantoi 821. 

26-vuotias jämsäläinen hyppäsi viime kaudella Suomen ennätyksen 827 ja talvella EM-hallipronssia tuloksella 824.

– Alavireistä hyppäämistä tänään. En saanut ihan parasta irti, mitä olisi minun mielestäni kropasta löytynyt, Pulli sanoi.

Pulli on tunnettu siitä, että parantaa kisan edetessä, mutta arvokisafinaalissa aikaa on vain kolme hyppyä. Jokaisessa hypyssä oli sama ongelma, loppujuoksu ei lajitermein ”imenyt”, joten viimeiset askeleet jäivät löysiksi. Pullin piti viimeisellä askeleella kurottaa lankulle, eli ponnistus ei lähtenyt oikeasta asennosta.

– Se on sellainen alitajuntainen tunne, että juoksu itsessään ei mene lankusta yli. Tuntuu, että joutuu hakemaan lankkua. Se ei ole hyvä tunne eikä pysty ponnistamaan optimaalisesti. Kun juoksu imee, se tulee reaktiivisesti eikä ponnistamista tarvitse oikeastaan ajatella, vaan se tulee automaationa, Pulli selvitti.

Valmentaja-isä Seppo Pullin kanssa panostettiin tietoisesti hallikauteen, mikä saattaa olla syy kesän odotettua heikompaan suoritustasoon.

– Ilman panostusta hallikauteen en olisi välttämättä ollut täällä, Pulli muistutti.

Hän hyppäsi kauden parhaat hyppynsä Tokiossa, karsinnassa 796 ja finaalissa neljä senttiä lyhyemmälle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja