Wilma Murto pesi kasvonsa, mutta jäi vielä kauas parhaastaan: "Eikä asiassa auta se"

Seiväshyppääjä Wilma Murto on tällä hetkellä yksi Pohjoismaiden kuumimmista yleisurheilijoista. Todiste tästä saatiin lauantai-iltana Tukholman olympiastadionilla, kun suomalaistähden ympärillä riitti nimikirjoituksien ja yhteiskuvien ottajia.

Murrolta herui aikaa jokaiselle pyytäjälle ennen mediavelvollisuuksien loppuun hoitamista. Tuoreen MM-pronssimitalistin ja maaotteluvoittajan oli helppo hymyillä. Hän voitti odotetusti Ruotsi–Suomi-maaottelun naisten seiväshyppykilpailun.

Tulos 465 on kaukana Murron parhaista, mutta voitto maistui keskiviikon Timanttiliigan kilpailun pettymyksen jälkeen. Murto jäi Zürichissä avauskorkeuteensa 451.

– Kauden päätapahtuman (MM-kilpailut) jälkeen tulee ulospuhallus. Sen jälkeen tatsin hakeminen on hataraa. Eikä asiassa auta se, että ei saa tulosta seuraavassa kilpailussa, Murto tuumi.

Wilma Murron MM-pronssin jälkeinen kisapaluu täydellisesti pieleen 1:24
Wilma Murron hyppy oli täysin hukassa Zürichin Timanttiliigan kisassa.

Hän otti Tukholmassa varman päälle ja aloitti jo korkeudesta 425. Ylitykset ensimmäisellä yrityksellä tulivat myös korkeuksista 433 ja 441. Korkeuden 448 Murto ylitti toisella ja 455 sekä 465 jälleen ensimmäisellään. Lopulta 474 oli liikaa tuulisessa ja koleassa säässä.

– Oli vilpoista, mutta hyviä tuulirakoja kyllä löytyi. Yritin tehdä teknisesti hyviä hyppyjä ja saada taas tatsia hyppäämiseen MM-kilpailujen jälkeen, Murto kertoi.

Hän hyppäsi 12 askeleen vauhdilla 16 askeleen vauhdin sijaan.

– Kuudellatoista askeleella tulee lujempaa kuoppaan ja tulee enemmän tähtäämistä. Halusin nyt hypätä paljon ja saada teknisesti hyviä suorituksia.

Käsi on kunnossa

Timanttiliigan kilpailun epäonnistuminen oli yllättävä, kun Murto ei saanut vauhtia kohdalleen. Yhden epäonnistuneen suorituksen jälkeen hän piteli kättään. Lauantaina hän avasi tilannetta.

– Minulle ei tule helposti mustelmia, eikä tainnut tulla siitäkään, Murto sanoi ja nosti takkinsa oikeaa hihaa.

Hän kertoi lyöneensä kätensä rimaan.

– Se oli työtapaturma, joka kuuluu asiaan eikä haitannut enää.

– Avauskorkeuteen jääminen kyllä harmitti, mutta ei se ollut yllättävää, kun ottaa huomioon tilanteen, hän viittasi MM-kilpailujen jälkeiseen ulospuhallukseen.

Wilma Murto ei syyttänyt poikkeuksellisia olosuhteita: "Toiset hallitsivat MM-viikon rasituksen paremmin" 1:37
Wilma Murto ei syyttänyt poikkeuksellisia olosuhteita: "Toiset hallitsivat MM-viikon rasituksen paremmin"

Elina Lampela toivoi vähän parempaa

Elina Lampela täydensi Tukholmassa Suomen kaksoisvoiton tuloksella 441.

– Vähän olen pettynyt. En tiedä oikein mitä sanoa. Olisin toivonut parempaa tulosta, Lampela jutteli.

– Verryttelyissä tuuli pyöri, mutta kilpailuhypyt olivat kai ihan ok-hyppyjä.

Ruotsin Michaela Meijer oli kolmas tuloksella 425. Suomen Saga Andersson jäi kuudenneksi, kun hän ylitti vain avauskorkeutensa 390. Sitten 415 oli liikaa.

– Otin siihen seuraavan seipään. Ensimmäisessä yrityksessä juoksu oli hyvä. Toisessa tuuli, enkä saanut seivästä kuoppaan. Kolmannessa jo juoksu oli huono.

Lue myös: