Ennätyskallis sähkö on Suomessa selvästi Ruotsia kalliimpaa ja siihen on yksi syy: Olkiluotoa kaivataan kipeästi – "Tarvitsisimme lisää omaa tuotantoa"

4:02
Voiko sähkön hinta nousta jopa 10-kertaiseksi ensi talvella, ja mistä se johtuu? Asiantuntija vastaa.

Suomi on liian riippuvainen tuontienergiasta, arvioi Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä. Jopa noin neljännes Suomeen tuodusta sähköstä on tuotu muualta.

Liika turvautuminen tuontisähköön on aiheuttanut Leskelän mukaan korkeammat sähkön hinnat kuin esimerkiksi Ruotsissa.

– Me tarvitsisimme lisää omaa tuotantoa, ja onneksi sitä on myös tulossa, Leskelä sanoo.

Yksi helpotus tilanteeseen voi olla esimerkiksi uusi Olkiluoto 3 -ydinvoimala, jonka on määrä alkaa toimia täydellä teholla ensi syksystä lähtien. Myös lisääntynyt tuulivoiman käyttö voi auttaa.

– Ehkä jo ensi vuonna meillä tuotetaan yhtä paljon sähköä kuin mitä käytetään, mutta toistaiseksi olemme aika tuontiriippuvaisia.

Yksi merkittävimmistä sähkön tuontimaista oli Venäjä. Noin kymmenen prosenttia Suomessa käytetystä sähköstä tuotiin sieltä, arvioi Leskelä. Ukrainan sodan alettua kaikki tuonti on kuitenkin loppunut.

Sähkön hinta voi olla ensi talvena jopa kymmenkertainen

Sähkön hinta on kohoamassa huippulukemiin ensi talvena. Hinnat tulevat olemaan ensi talvena noin 5–10-kertaisia verrattuna entiseen, totuttuun hintatasoon, arvioi Leskelä.

Hinnannousu ei selity vain Suomen riippuvaisuudella tuontienergiasta, sillä sähkön yleinen hintataso määrittyy laajemmilla Euroopan markkinoilla. Venäjän hyökkäyksellä on kuitenkin ollut vaikutuksensa.

– Kaikki energiavirrat ovat menneet uusiksi tämän Venäjän julman hyökkäyssodan takia. Eurooppaan on tuotu todella paljon maakaasua, öljyä, hiiltä ja sähköä Venäjältä, eikä näiden virtojen varaan voi enää laskea, Leskelä sanoo.

Taustalla on myös maailmanlaajuisen energiankysynnän kova kasvu pandemian jälkeisenä aikana. Se on vaikuttanut erityisesti maakaasun hintaan, mutta myös muiden energiamuotojen.

Kansalaisia tulisi auttaa vähentämään sähkön käyttöä

Leskelä kehottaa suomalaisia miettimään, miten omaa energiankäyttöään voisi vähentää. Vaikka nyt eletään vielä lämmintä kesää, on talvi vääjäämättä tulossa.

– Jos pystyy vähentämään omaa energiakäyttöään, tulee samalla auttaneeksi koko Suomen tilannetta automaattisesti, Leskelä sanoo.

Kansalaisille ja kotitalouksille tulisi antaa Leskelän mielestä käytännön ohjeita, miten energian käyttöä voisi konkreettisesti vähentää.

– Minä uskon ja toivon, että tätä neuvontaa annetaan syksyn aikana, sillä sille on myös kysyntää, Leskelä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja