Ennätykselliset metsäpalot pimensivät Brasilian suurimman kaupungin keskellä päivää – musta savu leijaili aavemaisesti pimeän kaupungin yllä

Sao Paulo pimeni maastopalojen takia 1:28
Videolta näet, kuinka miljoonakaupunki pimeni keskellä kirkasta päivää.

Brasilian suurin kaupunki São Paulo pimeni eilen noin kolmen aikaan iltapäivällä paikallista aikaa Amazonissa riehuvien ennätyksellisten metsäpalojen vuoksi, kertoo BBC.

São Paulon asukkaat yllättyivät eilen, kun taivas pimeni keskellä iltapäivää. Sosiaalinen media täyttyi aavemaisista videoista ja kuvista, joissa autojen valot katoavat säkkipimeään kaupunkiin, jonka taivas oli peittynyt sankan, mustan savun alle.

Savu on peräisin lähes 3000 kilometrin päästä Amazonin sademetsän sekä Paraguayn ja Bolivian metsäpaloista.

Paikallinen asukas Gianvitor Dias kertoi BBC:lle, miltä tunnin kestänyt pimennys savuisessa kaupungissa tuntui.

– Se oli kuin päivä olisi muuttunut yöksi. Kaikki kommentoivat sitä, koska edes sadepäivinä ei yleensä tule pimeä, Dias kertoi.

– Se oli todella vaikuttavaa.

Amazonin sademetsässä yli 70 000 paloa

Viime sunnuntaina Brasiliassa oli käynnissä yhteensä 71 497 paloa, ja paloja on myös Bolivian ja Paraguayn puolelle levittyvissä osissa Amazonia.

Brasiliassa on yleensäkin tähän aikaan vuodesta metsäpaloja, kun metsää raivataan laidun- ja viljelysmaaksi. Tässä kuussa paloja on kuitenkin syttynyt 50 prosenttia viime vuotta enemmän, ja Amazonasin osavaltio julisti hätätilan aikaisemmin tässä kuussa.

Brasilian presidenttiä Jair Bolsonaroa on kritisoitu metsureiden ja maanviljelijöiden rohkaisusta sytyttää metsää tuleen. Bolsonoro aluksi kuittasi palot tavalliseksi metsänhoidoksi, mutta sittemmin hän on vihjannut ympäristöjärjestöjen sytyttäneen ne, koska ne ovat kimpaantuneita rahoituksensa leikkaamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat