Energisempää uutta vuotta – vinkkejä elämänmuutoksessa onnistumiseen: ”Millään negatiivisella ei voi saavuttaa positiivisia lopputuloksia”

8:04
Energisempää uutta vuotta

Elämäntapamuutoksen tavoitteeksi kannattaa asettaa hyvä olo, sillä sen muutoksen huomaa nopeiten ja se kannustaa ylläpitämään muutosta.

Uudenvuodenlupaukset sisältävät usein tavoitteita laihtumisesta tai muista elämäntapojen muutoksista. Usein lupaukset jäävät kuitenkin puolitiehen tai kilot tulevat tuplana takaisin. Kirjailija ja bloggaaja Jenny Belitz-Henriksson oli Huomenta Suomen aamussa keskustelemassa siitä, miten elämäntapamuutoksen saa onnistumaan.

”Miten voin olla näin väsynyt”

Belitz-Henriksson kertoo, että uudenvuodenlupaukset paremmasta elämästä kuulostavat erittäin tutuilta, sillä hän itsekin aloitti oman elämänmuutoksensa klassisesti uudenvuodenpäivänä tasan kaksi vuotta sitten.

– Olin vain kyllästynyt siihen väsyneeseen, ankeaan ja vähän saamattomaankin oloon – vaikka teinkin todella paljon asioita. Ohjasin liikuntaa ja tein paljon töitä, mutta aina kun tulin töistä kotiin, rojahdin sohvalle. Tuntuu, että lause, jota hoin eniten, oli ”miten voin olla näin väsynyt” ja halusin tilanteeseen muutoksen, Belitz-Henriksson kertoo.

Huolimatta liikunnanohjaajan työstään, Belitz-Henrikssonille oli huomaamatta kertynyt parikymmentä ylimääräistä kiloa kuopuksensa syntymän jälkeen.

– Olin pudotellut niitä kiloja useamman kerran, mutta sitten päätin, että nyt teen sen viimeisen kerran, Belitz-Henriksson kertoo.

Positiivisen kautta

Vaikka painonpudotus oli siis onnistunut useasti aikaisemminkin, kilot tulivat aina takaisin. Belitz-Henriksson uskoo, että syy oli siinä, ettei hän ikinä kuitenkaan muuttanut mitään elintapojaan. Kun hän kaksi vuotta sitten päätti, että tästä tulee viimeinen kerta, kun hän joutuu laihduttamaan, päätti hän samalla tehdä kaiken eri tavalla.

– Elämänmuutoksen tavoitteeksi kannattaa ottaa kilojen sijaan mieluummin hyvä olo. Konkreettinen numerotavoite on totta kai hyvä, mutta se kannattaa aika pian unohtaa, sillä se saattaa turhauttaa, kun mitään ei heti tapahdu. Hyvä olo alkaa näkyä aikaisemmin kuin numerot vaa’alla, Belitz-Henriksson toteaa.

Ihmisen tärkein ihmissuhde elämässä on Belitz-Henrikssonin mukaan jokaisen suhde itseensä. Sen sijaan, että velloisi negatiivisissa asioissa, kannattaa keskittyä omiin hyviin puoliinsa.

– Millään negatiivisella ei voi saavuttaa positiivisia lopputuloksia. Muutoksia ei kannata tehdä itseinhon tai rankaisun kautta, sillä ne eivät koskaan johda pysyviin lopputuloksiin.

Enemmän energiaa arkeen

Belitz-Henriksson kehottaa kunnioittamaan arjen perusasioita, eli sitä, että saat tarpeeksi unta, syöt tarpeeksi ja monipuolisesti sekä liikut.

– Menen itse nukkumaan jo puoli kymmeneltä. Arvostan hyvää yöunta niin paljon, etten luovu siitä mistään hinnasta, Belitz-Henriksson kertoo.

Hyvää oloa ylläpitää myös tarpeeksi monipuolinen ruokavalio ja Belitz-Henrikssonin mukaan ennen kaikkea se, että syö tarpeeksi. Liikunnassakin kannattaa keskittyä siihen, mistä pitää, eikä yrittää pakolla harrastaa jotakin, mikä nostaa karvat pystyyn.

– Pyrin nauttimaan joka päivästä. Ainahan se ei ole ruusunpunaista ja popcornia, mutta nekin hetket kuuluvat meidän arkeemme, Belitz-Henriksson summaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja