Energiaviraston johtaja siteerasi talvisodan aikaista kirjettä: "Olisiko yksi villapaita, yhdet villasukat ja 20 astetta lämmintä meille kohtuuton vaatimus?"

Suomalaisten on syytä varautua mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin, arvioi kantaverkkoyhtiö Fingrid 2:03
Suomalaisten on syytä varautua mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin, arvioi kantaverkkoyhtiö Fingrid

Energiaviraston johtaja Heikki Väisänen puhui Eurooppa-foorumissa, jossa esiteltiin valtion energiansäästökampanja ja vetosi suomalaisiin siteeraamalla talvisodassa taistelleen Lauri Siivosen kirjettä.

Väisänen kiteytti tulevan talven haasteet kertomalla, että mikäli kaikki menee hyvin, sähköt pysyvät päällä. Jos kaikki menee Väisäsen sanoin vihkoon, katkoksia on odotettavissa myös alueilla, jossa sähkökatkoksia ei ole ollut.

– Seuraava puoli vuotta tulee olemaan kohtuuton monelle kuluttajalle ja yritykselle. Silloin voi sanoa, ettei ole kohtuutonta edellyttää, että kaikki osallistuvat jatkosta selviämiseen.

Väisänen luki puheenvuoronsa lopuksi Karjalassa sotineen Lauri Siivosen vaimolleen kirjoittaman kirjeen.

"Kysyit eilisessä kirjeessäsi miten tarkenin ne tulipalopakkaset. Olet kuullut turkispompastani. Pompan alla asetakki, kolme villapaitaa. Sen alla flanelli ja aluspaita. Jalassa kahdet alushousut ja yhdet villahousut sekä päällyshousut ja polvensuojukset. Kaikkien näiden päällä kylmää ja tuulta suojaava tukevakankainen lumipuku. Jalassa kahdet tukevat sukat ja tilavat jalkineet. Kahdet lapaset ja rukkaset. Päänsuojus, kaulaliina, kaulansuojus, karvalakki korvilla ja lumitakin hupun päällä vielä kypärä".

– Olisiko yksi villapaita, yhdet villasukat ja 20 astetta lämmintä meille kohtuuton vaatimus? Voitaisiin mennä ehkä vähän alemmaksikin, Väisänen päätti puheenvuoronsa vakuuttavasti.

Lue myös:

    Uusimmat