Mainos

Jos lääkäri toteaa, etten täytä kuljettajan kriteereitä, kuinka nopeasti ajo-oikeuteni voidaan perua?

Toimitukseemme on tullut lukijakysymyksiä liittyen ajoterveyteen.

Esitimme kysymykset liikenneturvallisuusasiantuntijallemme, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaiselle.

Vesalainen muovaili vastaukset Trafin lakimiehen avustuksella.

Jos lääkäri lausunnossaan toteaa, ettei hakija enää täytä kuljettajan kriteereitä, kuinka nopeasti voi menettää ajo-oikeutensa?

Lääkärin on ilmoitettava poliisille, jos potilas ei täytä ajoterveysedellytyksiä. Mikäli potilaan ajoterveys on vain tilapäisesti heikentynyt, ei ilmoitusvelvollisuutta kuitenkaan ole. Ohjeiden mukaan tilapäiseksi katsotaan enintään kuuden kuukauden mittainen ajanjakso.

Poliisi kuulee näissä tapauksissa asiakasta aina ennen ajokieltoon määräämistä. Poliisin käytössä olevat resurssit vaikuttavat tämän prosessin nopeuteen, joten tarkkaa käsittelyaikaa on mahdotonta kertoa.

Mikäli lääkärinlausunto ei näytä vihreää valoa ajamisen jatkamiselle, hakija voi ymmärtääkseni halutessaan suorittaa ajokokeen uudelleen?

Jos lääkäri toteaa lausunnossaan, että ajoterveysedellytykset täyttyvät, kun ajokoe on hyväksytty, saa henkilö ajo-oikeuden suoritettuaan ajokokeen hyväksytysti. Jos lääkäri sen sijaan on todennut, etteivät ajoterveysedellytykset täyty, ei tutkinnon suorittamisellakaan saa ajo-oikeutta voimaan.

Jos kokelas selviytyy tutkinnosta hyvin, saako hän ajo-oikeuden aina automaattisesti kahdeksi vuodeksi vai voiko aika olla lyhyempikin, jos lääkäri näin aiheelliseksi toteaa? 

Ajo-oikeus on voimassa 2–15 vuotta. Aikaan vaikuttavat ajo-oikeuden luokka ja henkilön ikä. Lääkäri ei voi suoranaisesti vaikuttaa ajo-oikeuden voimassaoloaikaan. Hän voi kuitenkin määrätä toimittamaan uuden lääkärinlausunnon ajo-oikeuden voimassa pitämiseksi – esimerkiksi jo vuoden kuluttua.

Voiko henkilö kiertää lääkäriltä toiselle niin kauan, kun ja jos joku heistä puoltaa ajo-oikeuden jatkamista?

Toisen lääkärin kantaa voi kysyä, mutta silloin on kerrottava ensimmäisen lääkärin näkemys myös uudelle lääkärille. Viranomaiset, kuten Trafi, pyrkivät ohjeistuksella ja koulutuksella siihen, ettei tällaista puoltavan lääkärinlausunnon kerjäämistä kiertämällä eri lääkäreiden luona pääsisi tapahtumaan. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.