"En ihmettele, miksi jäit sotavangiksi" – Haavisto-tapaus synnytti Mikko Kärnän ja Atte Kalevan välille törkyriidan: "Pikkulapsi hiekkalaatikolla"

Keskusta ei hyväksy Haaviston toimintaa –"käyttäytynyt jopa ylimielisesti" 3:46
Keskusta ei hyväksy Haaviston toimintaa – "käyttäytynyt jopa ylimielisesti"

Kansanedustaja Mikko Kärnän (kesk.) ja varakansanedustaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu Atte Kalevan (kok.) värikäs sananvaihto sai alkunsa Kalevan otettua kantaa Kärnän kommentoimaan Pekka Haaviston (Vihr.) luottamusäänestykseen.

Eilen eduskunta äänesti ulkoministeri Pekka Haaviston luottamuksen puolesta äänin 101–68. Päätös äänestää Haaviston puolesta oli kuitenkin keskustalle ilmeisen vaikea, sillä sekä puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko että eduskuntaryhmän Antti Kurvinen puheenjohtaja kuvailivat päätöstä hyvin vaikeaksi.

Haavistoa kritisoivaan keskustakuoroon liittyi myös Mikko Kärnä (kesk.), joka totesi Twitterissä, ettei "Ministeri Haavistolla ole minun luottamustani. Mutta kadettiupseerit eivät myöskään ole jengipettereita."

Tähän varakansanedustaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu Atte Kaleva (kok.) totesi seuraavasti: "Hassua. Minun kadettikurssillani opetettiin pitämään selkä suorassa".

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kärnä vastasi muun muassa muistelemalla Atte Kalevan kaappausta Jemenissä vuonna 2013. "En ihmettele, miksi jäit "sotavangiksi" vaimosi kanssa. Ylimielisyys kostautuu", Kärnä muistutti.

"Pidän hänen toimintaansa typeränä"

Kärnä ja Kaleva jatkoivat toistensa piikittelyä asian tiimoilta, eikä vuorokaudenkaan vaihtuminen hidastanut menoa. Tänä aamuna Kärnä julkaisi gallupin. Kysymys oli "Puolustusvoimat, ulkoministeriö ja poliisi kehottavat sinua olemaan matkustamatta Jemeniin. Mitä teet?". Vastausvaihtoehtoina ovat "en matkusta" ja "olen Atte Kaleva".

Pari tuntia aiemmin kansanedustaja Kärnä kommentoi yli 38 000 seuraajalleen Atte Kalevan kaappaukseen viitaten, että hänen on "mahdotonta kunnioittaa typeryyttä".

Kansanedustaja Mikko Kärnä, sanoitte, että teidän on mahdotonta kunnioittaa typeryyttä, pidättekö varakansanedustaja Atte Kalevaa typeränä?

– Pidän hänen toimintaansa typeränä, mutta en pidä Kalevaa typeränä, Kärnä kommentoi MTV Uutisille.

Entä mikä sai nostamaan vuosia vanhan kaappausuutisen esille?

– Ei mitään erityistä syytä.

Aiotko jatkaa Kalevan piikittelyä?

– En varmastikaan, mutta halusin osoittaa minkätyyppinen kaveri Kaleva on. Hän ei ymmärrä miten politiikka toimii.

Haastattelun jälkeen Kärnä julkaisi yllä mainitun gallupin, jossa vastausvaihtoehtona oli "olen Atte Kaleva".

"Valheellista ja epäasiallista"

Varakansanedustaja, Helsingin kunnanvaltuutettu Atte Kaleva kommentoi MTV Uutisille Kärnän tviittejä toteamalla Kärnän pyrkivän viemään huomion pois itse asiasta eli ulkoministeri Haaviston luottamusäänestyksestä.

– Se on valitettavaa, että tuollainen vähän trumppilainen politiikanteko on rantautunut Suomeen. Tällainen puhe on valheellista ja epäasiallista rähisemistä ja öyhöttämistä.

– Tämä rapauttaa yleistä luottamusta poliitikoihin. Neuvotteluissa tehtävä työ ei näy, vaan tämä asiattomuus. Pidän sitä epäisänmaallisena. Ihmettelen sitä, että Kärnä on niin ylpeä kadettiupseeriudestaan, mutta toiminta on sitten epäisänmaallista.

Kärnän vuodelta 2013 kaivama Ylen uutinen sisälsi silloisen puolustusministeri Carl Haglundin (r.) kommentteja Kalevan Jemenin matkasta. Jutun mukaan Kalevan lähtö yritettiin estää "kaikin keinoin". Kalevan mukaan Haglundin kommentit olivat "ehkä nopeasti annettu lausunto".

– Kaikki puolustusvoimien tasot puolsivat matkahakemustani, Kaleva sanoo.

Ylen jutun mukaan Kaleva oli sieppaukseen päättyneellä matkallaan oma-aloitteisesti, eikä puolustusvoimilla ollut mitään tekemistä sen kanssa. Puolustusvoimat myönsi opintovapaata Porin prikaatissa työskennelleelle Kalevalle, joka tuolloin teki väitöskirjatutkimusta Turun yliopistolle. Kalevaa oli myös varoitettu Jemenin huonosta turvallisuustilanteesta.

"Pikkulapsi hiekkalaatikolla"

Eduskunnan puhemiehen Anu Vehviläisen (kesk.) erityisavustaja Satu Mäki-Lassila totesi, ettei puhemies kommentoi Kärnän kommenttien asiallisuutta.

– Puhemiehen tulee pitää huolta siitä, että täysistunnossa käytävässä keskustelussa toteutuu perustuslain vaatimus siitä, että kansanedustajan tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä, erityisavustaja Mäki-Lassila totesi.

Kalevan mukaan poliitikkojen käytökseen olisi syytä tarttua heidän omankin etunsa vuoksi.

– Kärnä käyttäytyy sosiaalisessa mediassa nyt kuin pikkulapsi hiekkalaatikolla. Eihän se lisää uskottavuutta. Asioista pitää voida olla eri mieltä, mutta toista osapuolta pitää kunnioittaa. Twitter kannustaa piikittelyyn merkkirajansa vuoksi, mutta jotain rajaa pitäisi olla.

– En pidä Kärnää ihmisenä typeränä, mutta hänen toimintansa on typerää.

Sekä Kärnä että Kaleva vaikuttavat siis olevan ainakin yhdestä asiasta samaa mieltä. He molemmat pitävät toistensa käytöstä typeränä.

Kärnä pyysi anteeksi

Kärnän ja Kalevan riita sai jonkinlaisen tilinpäätöksen, kun Kärnä pyysi Kalevalta julkisesti anteeksi käytöstään.

– Pyydän anteeksi kommenttejani Atte Kalevalle. Toki haastaisin hänet kaksintaisteluun upseerikunniani loukkaamisesta jos se olisi nykyaikana mahdollista, mutta nyt tämä kaikki on vain politiikassa nieltävä. Iloa ja valoa kaikille, Kärnä sanoi.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lisäksi Kärnä poisti joitain Kalevaa käsitteleviä tai hänelle suunnattuja tviittejä.

Juttua korjattu 20.12.2020 10.52: Lisätty kappale "Ylen jutun mukaan Kaleva oli sieppaukseen päättyneellä matkallaan oma-aloitteisesti, eikä puolustusvoimilla ollut mitään tekemistä sen kanssa. Puolustusvoimat myönsi opintovapaata Porin prikaatissa työskennelleelle Kalevalle, joka tuolloin teki väitöskirjatutkimusta Turun yliopistolle. Kalevaa oli myös varoitettu Jemenin huonosta turvallisuustilanteesta.".

Juttua muokattu 16.12.2020 14.17. Lisätty tieto Kärnän anteeksipyynnöstä, jonka Kärnä teki jutun julkaisun jälkeen. Lisätty kohta "Sekä Kärnä että Kaleva vaikuttavat siis olevan ainakin yhdestä asiasta samaa mieltä. He molemmat pitävät toistensa käytöstä typeränä". Jutusta sai kuvan, että sekä Kärnä että Kaleva pitivät Kärnän käytöstä typeränä. Lisätty myös maininta, että Kärnä on poistanut joitain Kalevaa käsitteleviä tai hänelle suunnattuja tviittejä.

Lue myös:

    Uusimmat