Mainos

Emma Kari äänestyspainikejupakasta: "Tekniikkaa on turha syyttää"

0:48
Katso video: Eduskunnan äänestyslaitteissa epäiltiin ongelmia viime keskiviikkona

Kansanedustaja Emma Kari (vihr.) sanoo, että tekniikkaa on turha syyttää, mitä tulee eiliseen äänestykseen Vaasan päivystyksestä

Eduskunnan äänestyspainikkeiden toimivuus nousi esille, kun Kari merkittiin äänestyspöytäkirjassa poissa olleeksi eilisessä Vaasan keskussairaalaa koskevassa äänestyksessä. Kari sanoi eilen Iltalehdelle, että hän oli istuntosalissa ja äänesti päivystyksen puolesta, eikä huomannut virhettä.

Kari kertoi lehdelle, että äänestyskoneessa on ollut viime päivinä ongelmia ja siksi hänen olisi pitänyt olla tilanteessa tarkempana.

Hän kuitenkin kertoo lauantaisessa tekstiviestissään STT:lle, ettei tekniikkaa voi syyttää.

–  Kuten eilen sanoin, olin salissa ja luulin äänestäneeni. Vasta istunnon jälkeen sain tietää, että ääneni ei ollut rekisteröitynyt. En äänestyksessä huomannut, että niin kävi. Tekniikkaa on turha syyttää, minun olisi pitänyt olla itse tarkempana, Kari sanoo tekstiviestitse.

–  Olen tästä äärimmäisen pahoillani, ja harmillista oli tietysti myös se, että niin moni oppositiokansanedustaja oli poissa salista kokonaan.

Vaasan keskussairaalaan laajaa päivystystä ajava kansalaisaloite hylättiin eilen täpärästi äänin 92–91. Jos Karin ääni olisi rekisteröitynyt, tulos olisi ollut tasapeli ja vuorossa olisi ollut lippuäänestys.

Pääsihteeri: Äänestyspainikkeet toimivat moitteetta

Eduskunnan äänestysjärjestelmä on toiminut koko viime viikon moitteettomasti, kertoo eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola.

Paavola sanoo STT:lle, että ääni rekisteröityy, jos nappia painaa. Hänen mukaansa ei ole teknisesti mahdollista, että napin painallus merkitsisi edustajan poissa olevaksi.

–  Äänestysjärjestelmä on suunniteltu ja rakennettu niin, että äänestyspainikkeissa olevan vian tulisi ilmetä laajempana ongelmana kuin vain yhden edustajan kohdalla. Perjantain äänestyksessä näin ei ollut, vaan kansanedustaja Emma Kari oli ainoa edustaja, jonka kohdalla asia nousi esille, Paavola sanoo tiedotteessa.

Paavolan mukaan Karin kuusi edellistä äänestystä ennen Vaasan keskussairaalaa koskevaa äänestystä rekisteröityivät normaalisti.

Keskiviikon täysistunnossa valotaulussa ongelmia

Paavolan mukaan viime keskiviikon äänestyksen yhteydessä ilmenneellä valotauluvialla ei ollut yhteyttä varsinaisen äänestysjärjestelmän toimivuuteen.

–  Vaikka valotaulu ei toiminut, niin äänet ja äänestystulos tuli normaalisti, Paavola sanoo.

Keskiviikkoisen täysistunnon aluksi eduskunta joutui pitämään reilun kymmenen minuutin tauon, sillä äänestyslaitteistossa vaikutti olevan teknisiä ongelmia.

Muun muassa STT kertoi keskiviikkona, että ensimmäisten äänestysten aikana moni kansanedustaja ilmoitti ongelmista äänestysnapin kanssa.

Kuitenkin Paavolan mukaan edustajien paneelissa olevat äänestyspainikkeet toimivat sekä keskiviikkona että perjantaina virheettömästi.

Hänen mukaansa kyseessä oli yleinen tilanne, jossa useampi edustaja nousi ylös ilmoittaakseen, että äänesti edellisessä äänestyksessä toisin kuin olisi pitänyt.

–  Kun puhemies otti ilmoituksia vastaan, usealla edustajalla jäi huomioimatta, että äänestyskone oli päällä. Tämän takia äänestyksessä oli yli 60 poissa olevana, kun kone suljettiin. Tämän takia äänestys otettiin sitten uusiksi, mutta itse painikkeissa ei ollut vikaa, Paavola sanoo. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja