Emma, 24, koki nuorena asunnottomuuden tylyyden – nyt hän kiertää katuoppaana kertomassa omista kokemuksistaan: "Tunsin olevani yhteiskunnan ulkopuolella"

7:36
Katso Emman haastattelu kokonaisuudessaan MTV Uutiset Livestä! 

Helsingin Kontulassa Hima & Stradan katuoppaana toimiva Emma johdattaa ihmiset kuulemaan, miltä elämä näyttää yhteiskunnan ulkopuolelta katsottuna.

Kontulan kauppakeskuksen pihamaalla seisoo vanha lasten kiipeilyteline. Kolme lokkia lepäilee kiipeilytelineen edessä välittämättä ohikulkevista ihmisistä.

– Leikimme siskoni kanssa täällä pieninä äidin ollessa ruokakaupassa. Kun äiti tuli takaisin, hän joutui häätämään laitapuolen kulkijoita, joihin olimme leikkiessämme tutustuneet, Emma kertoo naurahtaen.

Leikkipaikka on lähtöspiste, mistä Emma aloittaa opastetun kierroksen Suomen tunnetuimmassa ja ei niin hyvämaineisessa lähiössä.

Hän ei kuitenkaan keskity alueen arkkitehtuuriin, vaan näkökulma on hieman toisenlainen.

– Meillä Hima & Stradan katuoppailla on omakohtaisia kokemuksia asunnottomuudesta, kerron niistä muistoista ja samalla Kontulasta.

Alle 20-vuotiaana asunnottomaksi joutunut Emma sanookin, että asunnottomuuteen johtavat syyt ovat moninaiset. Hänen kohdallaan taustalla painoi päihdeongelma ja oman elämänhallinnan vaikeus.

– Se oli sellaista kaverin sohvalta toiselle kulkemista. Välillä kuljin yöt ja unirytmini oli aivan sekaisin. Tunsin olevani yhteiskunnan ulkopuolella, kun istuin aamubussissa muiden mennessä töihin, Emma muistelee.

Matalan kynnyksen palveluita tarvitaan

Suomessa oli viime vuoden lopussa 4 600 asunnotonta, asia käy ilmi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n selvityksestä. Asunnottomista 52 prosenttia sijaitsee pääkaupunkiseudulla.

Emman kohdalla asunnottomuus päättyi 21-vuotiaana. Vaikuttava tekijä Emman mielestä oli vertaistuen saaminen ja päihdekuntoutus. 

– Asunnottomista usein puhutaan, mikseivät he ota asuntoa vastaan. Harva ajattelee, että ihminen saattaa tarvita siihen apua.

Opastuskierrokset ovatkin Emman mukaan monille ihmisille silmiä avaava kokemus. 

– Ihmiset sanovat, että he näkevät nyt laaajemmin, mitä asunnottomuus voi merkitä ja omat ennakkoluulot ovat vähän rikkoutuneet, Emma tuumaa.

Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi puolittaa asunnottomien määrä 2023 vuoteen mennessä.

Emman mielestä asunnottomuuden kokeneita tulisikin kuunnella, jotta sopivia  ratkaisuja voitaisiin kehittää.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että nopeimmat ratkaisut eivät aina ole kestäviä tai edes inhimillisiä, Emma perustelee.

Keväällä ympäri maailmaa riehunut koronavirus voi kuitenkin vaikeuttaa hallituksen tavoitteita. Sininauhasäätiö varoitti toukokuun alussa tiedotteessaan koronaviruksen voivan jopa kasvattaa asunnottomien määrää Suomessa.

Emma keskittyy tällä hetkellä opiskelemaan parturi-kampaajaksi. Kotona odottaa myös Nola-koira, joka pelastettiin puolivuotiaana Romanian kaduilta.

– Kun muutin omaan asuntoon, en kuvitellut pystyväni asumaan ihan yksin. Minulla oli ollut jo kauan haave omasta koirasta, Emma toteaa. 


Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja