The Guardian hämmästelee Helsingin "radikaalia ratkaisua" kodittomuuteen – asunnottomuusloukusta pelastunut Tatu brittilehdelle: "Tämä on suuri ihme"

Kodittomasta narkomaanista muiden auttajaksi 10:23
Huumeriippuvuudesta kadulle ajautunut Ari Hulden kertoo kokemuksestaan kodittomana Huomenta Suomessa.

Suomi on ainoa EU-maa, jossa asunnottomuus on saatu laskuun, sanoo brittilehti The Guardian.

The Guardian käsittelee laajassa jutussaan asunnottomuusongelmaa, johon on lehden mukaan Suomessa löydetty maailmalta poikkeava ratkaisu, joka näyttää myös toimivan.

Suomessa on käytössä Asunto ensin -malli, jonka tavoitteena on asettaa asunnon saanti kodittoman tukitoimista etusijalle.

Oman kodin saamisen jälkeen voidaan ratkaista muita sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia. Tällöin muiden ongelmien ratkaisu ei ole siis edellytyksenä asunnon saamiselle, Asunto ensin -mallin verkkosivuilla kerrotaan.

31-vuotias Tatu: Suuri ihme

Suomessa koteja kodittomille on vuodesta 2008 asti järjestänyt Y-säätiö. Yksi säätiön kodeista on Helsingin Malminkartanossa sijaitseva Rukkilan pitkäaikaisasunnottomien nuorten naisten ja miesten asumisyksikkö.

The Guardian on haastatellut Rukkilassa asuvaa 31-vuotiasta Tatu Ainesmaata. Hänelle asunnon saaminen oli pitkän kodittomuusjakson jälkeen kuin "suuri ihme".

– Olen aiemmin asunut kommuuneissa, mutta kaikki käyttivät huumeita ja minun täytyi päästä pois sieltä. Olen ollut huonoissa parisuhteissa, joissa oli sama juttu. Olen asunut veljeni sohvalla. Olen nukkunut kadulla.

– Minulla ei ole koskaan ollut omaa paikkaa, tämä on minulle todella suuri juttu, mies kertoo Guardianin haastattelussa.

Asunto ensin -mallin myötä Suomeen on saatu 3500 asuntoa kodittomille. Lisäksi kodittomien määrä on laskenut Suomessa 35 prosentilla vuodesta 2008, brittilehti hehkuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat