Emilian 5-vuotias tyttö tahtoo lajinsa parhaaksi – treenaa kuudesti viikossa: "Osa kyseenalaistaa, pakotetaanko lasta"

Emilian 5-vuotias tyttö tahtoo lajinsa parhaaksi – treenaa kuudesti viikossa 0:44
Emilian 5-vuotias tyttö tahtoo lajinsa parhaaksi – treenaa kuudesti viikossa

Kitte, 5, sai ensimmäisen poninsa jo vauvana. Nyt hän treenaa kuudesti viikossa. – Olen todella kiitollinen siitä, samalla se tuo paineita näyttää esimerkkiä ja välillä myös päättää, ettei tänään treenata, äiti Emilia kuvailee.

Kitte oli vasta puolivuotias, kun hän jo istui hevosen selässä. Emilia Kaikkonen, 30, muistaa, miten isosisko Oona piteli kiinni pienestä ratsastajasta.

– Itsenäisesti Kitte alkoi ratsastaa vuoden iässä. Kitte on aina rakastanut eläimiä, ja hänellä on aina ollut erityinen suhde hevosiin, Emilia sanoo.

Koko Emilian perhe on hevosihmisiä. Perheellä on omia shetlanninponeja, joiden kanssa käydään myös näyttelyissä. Myös Kitten sisarukset hoitavat hevosia, ratsastavat tai ajavat niillä.

– Meidän arkemme on seitsemän päivää viikossa hevosia. Jok’ikinen aamu alkaa niillä, ja jokainen ilta päättyy niihin, Emilia kuvailee.

Kitte treenaa kuudesti viikossa

Kitten hurahdus hevosiin on ollut täydellinen. Ensimmäisen shetlanninponinsa hän sai jo vauvana, ja nyt Kitte treenaa kuudesti viikossa: kolmesti kouluratsastusta ja kerran viikossa esteitä. Kouluratsastuksessa painotetaan esimerkiksi istuntaa, siisteyttä ja yhteistyötä hevosen kanssa.

Kaikki Kitten tunnin eivät ole ohjattuja. Kerran viikossa hän juoksuttaa ponia, ja ratsastaa maastossa kerran viikossa.

– Näin poni ei leipäänny pelkkään kentällä pyörimiseen, Emilia kuvaa.

– Neljä kertaa viikossa Kitte menee valvotusti ponilla 60–90 minuuttia kerrallaan. Joko vain oman kisaponinsa kanssa, tai sitten siihen päälle vielä shetlanninponeilla, hän kuvailee.

"En uskonut yhdenkään perheen lapsista olevan yhtä intohimoinen"

Emilia on itsekin aina elänyt ja hengittänyt tallielämää ja viettänyt koko ikänsä hevosten keskellä. Kitten intohimo ja innostus lajiin oli silti äidille pieni ihme.

– Hevoset kuuluvat aina minun ja mieheni elämään. En uskonut yhdenkään perheen lapsista olevan yhtä intohimoinen. Olen todella kiitollinen siitä, samalla se tuo paineita näyttää esimerkkiä ja välillä myös päättää, ettei tänään treenata, Emilia kuvailee.

"Kitte patistaa minut tallille"

Perheessä harrastetaan myös jalkapalloa ja on kokeiltu useita erilaisia lajeja. Kitten intohimolle ei kuitenkaan ole löytynyt voittajaa.

– Joskus, kun on oikein huono ilma, minä yritän sanoa, ettei tarvitsisi mennä. Kitte kuitenkin patistaa minut tallille, Emilia kuvaa.

– Hän tekee satoja, ellei tuhansia toistoja, intohimoisesti ja pitkäjännitteisesti. Välillä hän tippuu ponin selästä kymmenenkin kertaa tunnin aikana. Nousee ylös, putsaa hiekat, kiipeää takaisin ja yrittää uudestaan. Lopettaa, kun saa asiat onnistumaan.

Omaa lisähaastettaan treenaamiseen tuovat ponin kuuma ja herkkä luonne. Kitte on myös pienikokoinen, vaikka onkin ikäisiään pidempi

– Jalat juuri ja juuri ylettävät satulan siipien yli, Emilia kuvaa.

Osa kyseenalaistaa treenitahdin

Emilia ei enää ylläty siitä, etteivät kaikki ymmärrä Kitten treeni-intoa.

– Yleensä toiset todelliset hevosihmiset ymmärtävät. Osa kyseenalaistaa, pakotetaanko lasta. Tai vaaditaanko olemaan paras. Ei pakoteta, eikä tähän lajiin voi pakottaa, sillä kyseessä on elävä eläin, joka tuntee ja tietää kaikki ratsastajan mielialat, Emilia kuvailee.

Kommentteja tiheästä treenitahdista tulee toisinaan.

– Yleensä Kitte itse vastaa kysyjille. Itse en juurikaan puutu asiaan, paitsi sanon, että asia on tyttäreni. Enkä hänen intohimoaan aio rajoittaa, Emilia sanoo.

Koska ratsastus on erittäin vaativa laji, vain harjoittelulla ja intohimolla voi menestyä.

– Sen halun pitää lähteä itsestä. Ratsastukseen kuuluu paljon muutakin kuin itse ratsastus. Hevosen hoito ennen ja jälkeen ratsastuksen. Harjaus ja loimitus, ruokinta, Emilia listaa.

"Aika näyttää, miten unelmien käy"

Tällä hetkellä Kitten suunnitelma on olla isona esteratsastaja ja ”maailman paras”.

– Aika näyttää, miten unelmien käy. Kuitenkin pitkän ajan suunnitelmia on jo tehty, ja Kittelle on jo kasvamassa isompi poni sekä tekeillä varsa, Emilia sanoo.

Toistaiseksi Kitten maailmanvalloitus ponin selässä on sujunut hyvin. Syyskuussa 2018 hän sai harjoitus- ja kisakumppanikseen ensimmäisen shetlanninponia isomman ponin, jonka kanssa hän on kerännyt kisoista jo ruusukkeitakin.

– Tippumisia toki tulee yhä paljon, mutta kilpailuissa on aina mennyt hyvin. Toki siellä mennään aina tasoa helpompaa kuin mitä kotona harjoituksissa, jotta meno on varmaa, Emilia kuvailee.

Muutakin elämää toki on. Kitte leikkii sisarustensa kanssa, ja viikonloppuisin koko perhe rentoutuu herkuttelemalla ja katsomalla iltatallin jälkeen televisiota.

– Muuten meillä ei juuri televisiota keretä katsoa! Emilia heittää.

Lue myös:

    Uusimmat