Emeritusprofessori: Pisa-tutkimus pelasti peruskoulun

Kokemuksella: Kari Uusikylä 25:36

Kasvatustieteen professori Kari Uusikylä sanoi Studio55.fi-lähetyksessä, että suomalainen peruskoulu oli musertua ennen Pisa-tutkimuksen tuloksia.

Emeritusprofessori Kari Uusikylän mielestä Pisa-tutkimus on hyvä kertomus suomalaisen opetuksen tilasta, sillä hänen mukaansa tutkimuksen tulokset pelastivat peruskoulun.

– Peruskoulu olisi murrettu ja muserrettu, koska koko 1990-luvun saimme kuulla mediassa, kuinka surkea peruskoulu on ja se tuhoaa sivistyksen. Sitten tuli tämä Pisa. Minulle se merkitsi sitä, että meidän koulu on riittävän hyvä.

Ykkössijoilla ei muuten Uusikylän mukaan ole merkitystä, mutta huipputulosten tavoittelu on kuitenkin osa nykypäivää. Uusikylä sanoo, että nykyään ongelmana ovat vanhemmat, jotka alkavat murehtia seitsemänvuotiaiden lastensa pääsyä erilaisiin opiskelupaikkoihin.

– Enhän minä nyt tällaista Kaukoidän mallia toivo, missä syntymästä lähtien ryhdytään pyrkimään jonnekin huipulle. Ja sitten murrosiässä kun todetaan, että en sinne pääse, niin hypätään katolta alas.

Uusikylä onkin peräänkuuluttanut luovuuden ja lahjakkuuden tunnistamista ja tukemista. Lahjakkuutta on monenlaista, eikä sen eri muotoja hänen mukaansa aina ymmärretä. Myös se, että lahjakkuus on prosessi, tulisi ymmärtää Uusikylän mukaan paremmin, eikä alkaa leimata lapsia liian varhaisessa vaiheessa.

– Aikuisena nähdään sitten, kun annetaan kaikille mahdollisuudet kehittää itseään ja lahjojaan, mitä heistä tulee. Se on äärettömän tärkeä asia.

Mitä Uusikylä sanoi isovanhempien merkityksestä koululaisille? Mitkä ovat hänen mukaansa hyvän opettajan tunnusmerkkejä?  Katso koko lähetys! 

Lue myös:

    Uusimmat