Wilma Murto EM-kultaan käsittämättömällä Suomen ennätyksellä!

EM-kultaa häikäisevällä tavalla voittanut Wilma Murto:"Se on nyt kirjoissa ja kansissa" 3:15
Wilma Murto palautti suomalaisen yleisurheilun kultakantaan. Katso EM-voittajan haastattelu tästä.

Wilma Murto hyppäsi kultaa seiväshypyn EM-kisoissa Münchenissä uudella Suomen ennätyksellä 485.

Murto ylitti toisellaan 465 ja nousi kisassa kolmanneksi. Korkeuden 465 selvitti vain kolme naista, Murron lisäksi Kreikan Aikaterini Stefanidi ja Slovenian Tina Sutej, joten mitali varmistui tässä vaiheessa.

Kisa ei ollut kuitenkaan vielä ohi. Murto ylitti 475 ensimmäisellä yrityksellään ja latasi samalla pöytään uudet Suomen ennätyslukemat. Myös Stefanidi ja Sutej ylittivät 475 ensimmäisellään.

Korkeus 480 muodostui ratkaisevaksi. Kreikkalainen tiputti 480 ensimmäisellä yrityksellään. Salon Vilppaan Wilma Murto taas räväytti ensimmäisellään yli ja nousi kilpailun kärkeen. Sutej teki korkeudesta kolme yritystä ja jäi pronssille.

Stefanidi pudotti kaksi kertaa korkeudesta 485 ja samalla varmistui Murron mestaruus. Murto jysäytti vielä yli korkeudesta 485. Se riitti suomalaiselle, eikä hän yrittänyt enää korkeammalta.

Murron entinen Suomen ennätys oli 472, jonka hän hyppäsi vuoden 2021 Kalevan kisoissa. Suomen Elina Lampela oli mukana seipään loppukilpailussa. Lampela sijoittui 11:nneksi tuloksella 440.