Elokuvaohjaaja Tosh Gitonga: Suomalaisten hyvä kielitaito yllätti

Ohjaaja Tosh Gitonga ei voi elää kaukana kotimaastaan. Matkustelu on kuitenkin avannut uusia näkökulmia ihmisyyteen. – Olemme kaikki tavallaan samanlaisia, mutta minne tahansa menetkin, ihmiset elävät tietyllä tavalla. Se on kiinnostavaa, Gitonga sanoo.

Elokuvantekijä Tosh Gitongan kotimaassa miehen esikoisohjaus Nairobi Half Life on ollut iso uutinen. Teosta esitettiin parhaan vieraskielisen elokuvan kategoriaan Oscar-gaalaan ensimmäisenä kenialaisena elokuvana.

Nairobi Half Lifen tiimoilta Gitonga on kiertänyt Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Afrikassa.

– Suosikkiasiani on nähdä, miten ihmiset elävät. Olemme kaikki tavallaan samanlaisia, mutta minne tahansa menetkin, ihmiset elävät tietyllä tavalla. Se on kiinnostavaa. Se, miten ihmiset käyttävät päivänsä, on kaikkialla erilaista, Gitonga kuvaa.

– Olemme kaikki samanlaisia, mutta (matkustaessasi) alat tuntea, että maailma on pyöreä. Kun nukun, jossakin joku on hereillä. Myös se, miten käytämme aikamme, on erilaista. Olemme hyvin erilaisia, mutta kuitenkin samanlaisia. Mielestäni se on hyvin kiinnostavaa. Ihmisten väliltä löytyy aina yhteneväisyyksiä, mutta silti olemme erilaisia.

"Emme elä majoissa"

Runsaasti matkustellut Gitonga kertoo olevansa ihminen, joka ei voi elää kaukana kotimaastaan.

– Käyn vierailuilla, mutta palaan aina takaisin kotipesään. Olen läpikotaisin afrikkalainen. Vaikka muualla onkin mukavaa, tunnen olevani omassa elementissäni, kun palaan Nairobiin.

Gitongan mukaan ihmisten tietämys Afrikasta on kasvanut. Häneltä kysytään kuitenkin usein, onko elämä Afrikassa samanlaista kuin Nairobi Half Life -elokuvassa, jonka päähenkilö lähtee tavoittelemaan unelmaansa, mutta päätyy keskelle pikkurikollisten ja valheiden maailmaa.

– Vastaan näin: jos katson suomalaisen elokuvan gangstereista, en oleta, että koko Suomi on täynnä gangstereita. Elokuva on vain osa Nairobia, se ei edusta koko maata, Gitonga sanoo.

Mitä ihmisten sitten pitäisi tietää Afrikasta?

– Ettemme kaikki elä majoissa! Gitonga nauraa.

– Afrikka on mielenkiintoinen maa, jossa on ystävällisiä ihmisiä. Se on ominaista läpi Afrikan: afrikkalaiset toivottavat sinut aina tervetulleeksi. Et näe ilottomia kasvoja eivätkä ihmiset ihmettele, mitä teet siellä. Olet aina tervetullut.

Gitonga saapui Suomeen ensimmäistä kertaa Helsinki African Film Festivalia varten. Suomalaisten hyvä kielitaito yllätti hänet.

– En ole tavannut yhtäkään ihmistä, joka ei osaisi englantia. Se on mielestäni kiinnostavaa, koska se eroaa muista. Esimerkiksi Saksasta löytyy paljon ihmisiä, jotka eivät puhu englantia, Gitonga kertoo kokemuksistaan.

Eräs suomalainen tyyli-ilmiö tuli hänelle myös yllätyksenä.

– En tiedä, onko kyse rastafarismista, mutta täällä on paljon rastatukkaisia ihmisiä. Heitä on kaikkialla, mihin katsonkin!

Helsinki African Film Festival järjestetään 8.-12.5.2013.


Lue myös:


AVA/Maria Aarnio

Kuvat: Maria Aarnio

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja