Törhönen vaatii väitöskirjansa hylkäyspäätöksen kumoamista ja vahingonkorvauksia.
Elokuvaohjaaja Lauri Törhönen haastaa Lapin yliopiston oikeuteen, kertoo Nobel School Publishing tiedotteessaan. Törhönen vaatii väitöskirjansa hylkäyspäätöksen kumoamista ja vahingonkorvauksia.
Taiteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvosto hylkäsi Törhösen väitöskirjan vuoden 2023 lopussa. Törhönen teki päätöksestä oikaisupyynnön muutoksenhakulautakunnalle, mutta se hylättiin viime viikolla.
– Hän on roikkunut löysässä hirressä puolitoista vuotta. Hänen koko akateeminen uransa on pysähtynyt tähän, kauppatieteiden tohtori, henkilökohtainen tiedeavustaja Aarni Moisala sanoo STT:lle.
Moisala on selvittänyt Törhösen opinnäytetyön ohjaus- ja tarkastusprosesseja e-pamfletissaan ”Akateeminen ruumiinavaus. Lapin yliopisto ja Lauri Törhönen 2023-2025”.
Moisalan mukaan henkilökohtainen tiedeavustaja tarkoittaa sitä, että hän avustaa opinnäytteen tekijöitä pro bono -työnä eli maksutta, kun nämä tarvitsevat apua. Hän kertoo myös ohjanneensa opinnäytetöitä parikymmentä vuotta.
Törhösen väitöskirjan Moisala sanoo nähneensä ensimmäistä kertaa, kun se oli jo valmis.
Lauri Törhönen ei itse kommentoinut tapausta STT:lle. STT ei toistaiseksi ole tavoittanut Lapin yliopistoa kommentoimaan asiaa.
"Jatkumoa brändin huolenpidosta"
Moisalan mukaan Lapin yliopiston muutoksenhakulautakunta on ”keksinyt” jatkaa arviointiprosessia nimeämällä uusia arvioijia.
Muutoksenhakulautakunta päätti pyytää ulkopuoliset asiantuntijalausunnot ennen kuin tekisi päätöksen, Lapin yliopiston tiedotteessa sanotaan. Kaikki asiantuntijat ovat muualta kuin Lapin yliopistosta.
– He ovat varmaan toimineet oman johtosääntönsä mukaan. En lähde sitä moittimaan, mutta tuntuu erikoiselta, koska yleensähän yliopisto puolustaa omia oppilaitaan, Moisala sanoo.
– Tämä on vain jatkumoa (yliopiston) brändin huolenpidosta, että mitähän nyt ihmiset sanovat, hän lisää.
"Laiton päätös"
Moisalan mukaan tiedekuntaneuvoston puolitoista vuotta sitten tekemä hylkäämispäätös on laiton.
Tiedekuntaneuvosto on Moisalan mukaan Törhösen tapauksessa toiminut oman johtosääntönsä vastaisesti.
– Tiedekuntaneuvosto on sidoksissa tarkastajien ja vastaväittäjien lausuntoihin. Kun ne ovat olleet puoltavia, niin ei ole (ollut) mitään perustetta hylätä työtä, hän lisää.
Tiedekuntaneuvosto linjasi tuolloin, ettei työ täyttänyt väitöskirjalle asetettuja kriteerejä. Miten Moisala kommentoi tätä?
– Ei siellä (tiedekuntaneuvostossa) ryhdytä uudestaan arvioimaan sitä työtä, vaan lausuntojen pohjalta tiedekuntaneuvosto tekee päätöksiä, hän sanoo.
Moisalan mukaan kyse ei ole siitä, onko väitöskirja hyvä työ vai ei.
– Tämä on prosessikanne, hän painottaa.
Moisala ei ota kantaa siihen, kuka Törhöstä edustaa oikeudessa. Hän ei myöskään kommentoi sitä, millaisia vahingonkorvauksia Törhönen vaatii.
Moisalan mukaan oikeuskanne ei ole vielä valmis.
"Huomattavia puutteita"
Kaikissa neljässä muutoksenhakulautakunnan pyytämässä asiantuntija-arviossa esitettiin väitöskirjan hylkäämistä.
Lautakunnan mukaan väitöskirjakäsikirjoituksessa on huomattavia puutteita. Väitöskirjakäsikirjoituksessa on perustelemattomia väitteitä ja asiavirheitä.
Lähteissä ja niiden merkitsemisessä, aiemman tutkimuksen käsittelemisessä ja käsitteiden määrittelemisessä on puutteita. Myös metodologinen ja teoreettinen viitekehys puuttuvat. Lisäksi väitöskirjan muodossa on ongelmia ja sen puolustamisessa oli puutteita.
Törhösen väitöskirjatyössä käsitellään suomalaisen elokuvaohjaajan työn prosesseja.
2:28Katso myös: Lauri Törhösen hylätty väitöskirja puhuttaa (Seitsemän uutiset 15.12.2023).