Tällainen on Lauri Törhösen oikaisupyyntö: "Yliopiston – luulisin – pitää tukea opiskelijaansa"

Lauri Törhösen hylätty väitöskirja puhuttaa - epäkelpoa työtä ei saa koskaan päästää tarkistukseen, muistuttaa tieteentekijä 2:28
Lauri Törhösen hylätty väitöskirja puhuttaa - epäkelpoa työtä ei saa koskaan päästää tarkistukseen, muistuttaa tieteentekijä.

Elokuvaohjaaja Lauri Törhönen vaatii tekemässään oikaisupyynnössä väitöskirjansa hylkäyspäätöksen perumista.

– Lapin Yliopiston taiteiden tiedekunnan on purettava laiton päätöksensä väitöskirjani hylkäämisestä ja palautettava prosessiin osallistuneiden ammatillinen kunnia, hän kirjoittaa oikaisupyynnössään.

STT sai Törhösen oikaisupyynnön Lapin yliopistolta.

Törhösen väitöskirja hylättiin Lapin yliopistossa joulukuussa. Väitöskirja käsitteli suomalaisen elokuvaohjaajan työn prosesseja. Tiedekuntaneuvosto linjasi tuolloin, ettei työ täyttänyt väitöskirjalle asetettuja kriteerejä. 

Lapin yliopiston dekaani ja tiedekuntaneuvoston puheenjohtaja Satu Miettisen mukaan Törhönen ei ollut myöskään kyennyt puolustamaan työtään väitöstilaisuudessa.

Väitöskirjan hylkääminen tiedekuntaneuvostossa on poikkeuksellista.

"Aggressiivinen mediapainostus"

Törhönen kertoo oikaisupyynnössään, että yritti kehittää persoonallisen tavan kirjoittaa väitöskirja. Lisäksi hän kertoo laatineensa ja muokanneensa väitöskirjansa saamiensa ohjeiden mukaisesti.

Oikaisupyynnössään Törhönen listaa vaiheita ennen väitöskirjan hylkäämistä. 

Hän muun muassa huomauttaa, että väitös jätettiin tarkastettavaksi ohjaajan ja tiedekuntaneuvoston hyväksynnän myötä, esitarkastajat puolsivat työtä, tiedekunta myönsi hänelle väittelyluvan ja vastaväittäjä puolsi väitöksen hyväksymistä. Tämän vuoksi Törhönen pitää työnsä hylkäämistä kyseenalaisena ja näkee oikeusturvaansa loukatun.

Lisäksi Törhönen kirjoittaa, että heti väitöksen jälkeen hänen työtään ryhdyttiin asiattomasti väheksymään ja pilkkaamaan mediassa.

– Yliopiston – luulisin – pitää tukea opiskelijaansa. Kaikki osapuolet ovat tapauksessani joutuneet aggressiivisen mediapainostuksen kohteeksi. Mielestäni tiedekuntaneuvosto on tilanteessa toiminut ristiriitaisesti ja lainvastaisesti kumoamalla omia päätöksiään ja ylittänyt toimivaltansa hylätessään työni.

Satu Miettinen kertoi STT:lle tiistaina, että tiedekuntaneuvosto käsittelee Törhösen oikaisupyyntöä mahdollisesti jo seuraavassa kokouksessaan 18. tammikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat