Elohiiri, elättäjäinen, nyppyrä vai vaippanen – miten sinä kutsut nykivää ihoa?

Mikä on elohiiri? 0:24
KATSO MYÖS: Mikä on elohiiri, ja pitääkö siitä huolestua?

Elohiirelle on lukuisia erilaisia nimityksiä eri murrealueilla.

Elohiiri eli tieteelliseltä nimeltään myokymia, tarkoittaa yksittäisen lihaksen ei-tahdonalaista supistelua, joka ilmenee usein juuri silmän seudulla, kirjoittaa Terveyskirjasto.

Harmiton, joskin häiritsevä vaiva liittyy elämäntapoihin. Väsymys, stressi, ruumiillinen rasitus, runsas kofeiinipitoisten juomien nauttiminen, alkoholi sekä tupakointi saattavat altistaa elohiirelle.

Yleensä sanotaan, että rakkaalla lapsella on monta nimeä. Elohiiri ei ole välttämättä kenellekään kovin rakas, mutta erilaisia nimityksiä sille on vino pino.

Elo- vai hipiähiiri?

Kielikellon artikkelissa kerrotaan, että termi elohiiri on peräisin vanhasta itäsuomalaisesta murresanasta.

Elohiiren sekä hieman harvinaisempien nimitysten elo, elokas, elomato, elämänhiiri, elättäjä, elättäjäinen ja elävähiiri levinnäisyysalueen länsiraja on kulkenut noin Porvoon kohdalta Seinäjoelle ja sieltä Oulunjärvelle ja kohti itää.

Tämän alueen pohjoispuolella ja osittain myös samalla seudulla on käytetty sanaa ihohiiri. Ihohiiri viittaa juurikin värinäoireen esiintymäpaikkaan. Ihohiirestä on käytetty myös versioita hipiähiiri, silmähiiri ja suonihiiri.

Värisevä elohiiri

Kielikellon artikkelin mukaan joukko elohiiren murrenimityksiä perustuu juurikin siihen, että elohiiri saa ihon ikään kuin värisemään.

Pohjois-Pohjanmaalla elohiirtä kutsutaankin värviäiseksi ja Peräpohjolassa väryäiseksi tai väryväiseksi. Etelä-Pohjanmaalla elohiirtä saatetaan kutsua nimillä värvyttäjäinen, värväte, värvättäjä, värvättäjäinen, värvätys sekä värkyte, värkyttäjäinen, värkättäjä.

elohiiri (2)
Elohiiri voi ilmetä ihmisen ihon lisäksi myös esimerkiksi tapetun eläimen iholla. Elohiiri voi viitata myös kalan sydämeen, joka liikkuu vielä kalan perkaamisenkin jälkeen.

Osassa murteista elohiiri voi olla myös läpättäjä, nykiäinen, nykyttäjä, nyppiäinen, nyppyrä, närpyttäjäinen tai tempoja.

Länsipohjalaisissa suomalaismurteissa elohiiren nimitys on vaimas ja Satakunnassa ja Hämeessä taas vainonen. Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella esiintyvät lisäksi nimitykset vaikurainen, vaikkunen, vaippanen, vaippunen, vaipurainen, vaivunen, vaivurainen ja väimäräinen.

Näitä nimityksiä muistuttaa läheisestilounaishämäläinen sana vaimanen, joka tarkoittaa äsken kuolleessa eläimessä havaittavaa lihasvärinää.

Katso myös: Tunnetko sinä nämä nuorten käyttämät slangisanat?

Tunnetko sinä nämä nuorten käyttämät slangisanat? 3:06
Näin MTV Uutisten väki on perillä slangisanoista.

Lue myös:

    Uusimmat