Elisa testasi 5G:tä liikkuvassa autossa Pasilassa – tiedonsiirtonopeus yli 1 Gbit/s

Elisa testasi aiemmin tällä viikolla Helsingin Pasilassa ensimmäistä kertaa 5G-verkkoa liikkuvassa autossa yhtä aikaa kahdella 5G-päätelaitteella. Testissä hyödynnettiin Elisan ja Huawein rakentamaa maailman ensimmäistä 5G:n vaatimuksien mukaista verkkoa, jossa testattiin viime viikolla onnistuneesti mm. VR-, AR- ja pelisovelluksia.

Nyt tehdyssä testissä ajettiin autolla Elisan pääkonttorin luota Itä-Pasilasta ratapihan toiselle puolelle Länsi-Pasilaan. Testissä saavutettiin 1 Gbit/s -datanopeus verkon ja päätelaitteiden välillä, kun päätelaitteesta verkkoon päin dataa liikkui 400 Mbit/s -nopeudella.

”Tänään tehtiin historiaa, sillä tämä oli ensimmäinen kerta, kun 5G-verkkoa testattiin liikkuvassa autossa kaupunkiympäristössä. Tähän asti testit on tehty laboratorio-olosuhteissa, mutta nyt 5G-verkkoa käytettiin todellisessa ympäristössä”, Elisan osastopäällikkö Eetu Prieur iloitsee.

Testin 5G-verkko toimi 3,5 gigahertsin taajuudella, joka on tärkein 5G-taajuusalue.

”Uusien kehitysaskelien ottaminen on välttämätöntä, jotta Suomesta tulee 5G-teknologian kärkimaa. Kyseisen testin mahdollistaa Viestintäviraston myöntämä testilupa. Kannustamme yrityksiä 5G-testaukseen ja innovointiin”, Viestintäviraston pääjohtaja Kirsi Karlamaa toteaa.

Testissä käytettiin Huawein kotikäyttöön tarkoitettuja esikaupallisia päätelaitteita. Ensimmäiset kaupalliset päätelaitteet tulevat markkinoille vuosien 2018 ja 2019 aikana.

”Olemme edelläkävijöiden joukossa maailmassa 5G-teknologian kehittämisessä. 5G-verkkoja ja niille pohjautuvia palveluita kehitetään tällä hetkellä kiivaasti ympäri maailmaa ja ne mahdollistavat tulevaisuudessa nopeammat ja luotettavammat verkkoyhteydet. Odotamme kuumeisesti, että 3,5 GHz taajuus jaetaan 5G-käyttöön vuoden 2018 aikana, jotta saamme edellytykset aloittaa kaupallisen 5G-verkon suunnittelu ja rakentaminen Suomessa”, Prieur jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja