Elias Kuosmasen kyynärpää napsahti ja muljahti, Tokiossa kova oppitunti – ”Noilla on runtua ja voimanpaskaa niin paljon enemmän”

Elias Kuosmanen oli pettynyt mies, kun hän hävisi Tokion olympialaisten raskaan sarjan painissa avausottelunsa. Georgialainen Iakobi Kajaia antoi kovan oppitunnin siitä, mitä painin isoimpien miesten touhu maailman huipulla on.

Keväällä 97-kiloisista painoluokkaa ylemmäs vaihtanut Kuosmanen tiesi olevansa haastaja turnauksessa. Ensimmäinen vastustaja oli yksi kovimmista mahdollisista, MM-kolmonen ja EM-kisoista sekä hopeaa että pronssia saavuttanut Kajaia.

– Kyllä se oli ihan isät vastaan pojat -ottelu. Kaikkeni latasin ja lähdin uskomaan siihen, että on mahdollisuuksia. Eihän siitä sitten tullut yhtään mitään. Hän oli just noin paljon parempi kuin numerot näyttävät. Moninkertainen raskaansarjan mitalisti ja rutinoitunut kaveri, Kuosmanen summasi.

Pystypaini oli tasaista, ja Kuosmasen selkeä tavoite oli se, ettei hän joudu ensimmäisenä mattoon alle. Toive ei toteutunut, kun tuomari komensi suomalaisen mattoon. Sen jälkeen ottelu ratkesi nopeasti. Ensimmäisen vyörytysyrityksen Kuosmanen onnistui puolustamaan loistavasti, mutta sitten mentiin. Taululla oli nopeasti isot numerot ja lopullinen voitto irtosi selätyksellä.

Kuosmanen ehti ajatella, että hänen pystypaininsa aktiivisuus riittäisi.

– Tuomarit katsovat kumpi on aktiivisempi, ja ne ovat aina vähän kinkkisiä tilanteita. Nyt se kääntyi näin. Harmittaa, kun oli sellainen olo, että olisi voinut pikkuisen lisätä kierroksia. Tosiaan oli tuntuma, että kyllä tämä riittää. Ei se todellakaan välttämättä mikään virhe ollut (tuomareilta), enemmänkin virhearvio itseltä, olisi pitänyt vielä lisätä kierroksia. Nuo ovat vaikeita tilanteita, Kuosmanen ruoti.

– Tuomarinkin silmään se atleettisuus näkyy, kun toinen on tuollainen saamarin karpaasi ja toinen pienempi. Vaikka tasaisesti oteltiin, se on vähän sellainen inhimillisempi ajatus, että se isompi ja rumempi kaveri on muka aktiivisempi.

Henkisesti kolhittu Kuosmanen sai myös fyysisiä vammoja. Kajaian toinen onnistunut vyörytys lähti räjähtävästi ja suomalaisen vasen käsi sai kivuliaan iskun.

– Napsahti kyynärpää ympäri, niin kovaa tuli käden päälle. Noilla on vaan tuota runtua ja voimanpaskaa niin paljon enemmän. Olin kohtalaisesti mukana ja otin pommin vastaan, mutta kyynärpää vain petti alta, napsahdus kuului, Kuosmanen sanoi.

– Alkaa sitä nyt särkeä, luulen että tuli joku pieni vamma. Jos kisat jatkuva, niin se on ihan yksi hailee. Kyllä se ihan napsahti ja muljahti väärään asentoon, yleensä se jostain nivelsidevammasta kertoo.

Kuosmanen on tehnyt valtavan työn päästäkseen olympialaisiin. Kun Arvi Savolainen vei paikan 97-kiloisissa, hän lähti toukokuun olympiakarsintaan raskaassa sarjassa. 107-kiloisena hän kampesi paikan Tokioon itseään selvästi isompien miesten seasta. Nyt painoa on saatu vielä viisi kiloa enemmän, mutta olympialaisten taso tuli esiin karusti.

– En ole näin kovia kavereita vastaan ikinä otellut. Uskoin kyllä aamulla, että pystyn haastamaan paremmin. Tiesin, että matto on se, mihin ei saa joutua alle, silti jouduin. Ei tässä kovin tyytyväinen voi olla, vaikken mikään kultamitaliehdokas ollutkaan, Kuosmanen nieleskeli.

Karsintaturnauksesta on kuitenkin menty eteenpäin. Nyt Kuosmanen odottelee mahdollista keräilyottelua. Hänen turnauksensa jatkuu, jos Kajaia etenee finaaliin.

Kajaia voitti toisessa ottelussaan venäläisen Sergei Semenovin 3-1, ja kamppailee illalla välierässä finaalipaikasta. Kuosmanen oli vakuuttunut, että Kajaia menee finaaliin, jos Semenovin voittaa. Se tarkoittaisi suomalaiselle uutta mahdollisuutta. Mahdollisen huomisaamun keräilyottelun voittamalla Kuosmanen kamppailisi pronssista.

Artikkelia päivitetty klo 07.03: Lisätty tieto Kajaian toisesta voitosta ja Kuosmasen mahdollisuudesta keräilyotteluun.

Lue myös:

    Uusimmat